В новините
 
29.03.2024 03:06
Търсене
 
 
30.01.2011
История на Бургас. Иван Карайотов, Стоян Райчевски, Митко Иванов представят ИСТОРИЯ на Бургас
Отдавна чакано събитие от бургазлии: На 4 февруари 2011 в Бургаската художествена галерия Петко Задгорски ИВАН КАРАЙОТОВ СТОЯН РАЙЧЕВСКИ МИТКО ИВАНОВ представят ИСТОРИЯ НА БУРГАС. От древността до средата на ХХ век Книгата е посветена на годишнината от Освобождението на Бургас от османско иго – 25 януари стар стил (6 февруари н.ст.). Представени са илюстрации, детайлно изследване на историята на Бургас от древността до средата на ХХ век. В книгата са представени бележки за личностите на Бургас, използвани са остарели и местни названия от Бургас и бургаски регион. Авторите на книгата са използвали 1 200 източника, от които са цитирани 1 053. Събрана е колекции от над 500 карти на Бургаски район от периода XIII-XVIII век, както и най-големите сбирки от стари планове, гравюри, фотографии и карти от ХIХ век, от османотурски документи, стари ръкописи за Бургас, от надписи върху камък. ДИГИТАЛНА КОЛЕКЦИЯ „ИСТОРИЯ НА БУРГАС” е създадена от нас специално за проекта. Тя включва: Сбирка от гравюри и фотографии на Бургас от ХІХ в.; Сбирка от картички и фотографии от началото на ХХ в., съхранили старата архитектура на Бургас. Сбирка от подбрани карти на Бургаския залив и крайбрежие. Сбирка от фотографии на артефакти от Бургас. Сбирка от няколко хиляди фотографии на съвременния Бургас.
11.09.2010
Православните християнски ценности и нашето съвремие
За трета поредна година /2010 г./ младите православни краеведи проучват миналото, съхранено в паметта на малкото жители на село Близнак, община Малко Търново. Запалените родолюбци са ученици – в гимназиална степен от Неделното енорийско училище при катедрален храм „Св. св. Кирил и Методи” – гр. Бургас и интересите им са насочени към запазените православни християнски обичаи и духовни ценности сред българското население на Странджа. Те работят в продължение на три години в едно населено място по специална проучвателска програма, която включва: исторически корени на населението и история на селището, християнски норми на поведение, духовни ценности и традиции, съхранени през вековете, църковни празници и фолклор на православните християни.експедиционната работа се провежда на терен, в продължение на 10 дни, като на място се събира автентична информация от възрастните хора. Младите проучватели са разделени на екипи и имат конкретно поставени теми. Работят по въпросник, което дава възможност за събиране на по-пълна и достоверна информация.
24.08.2010
Трима бургазлии с награди от биеналето „Приятели на морето“
„Бях ученик в художествената гимназия, когато се откри първата изложба „Приятели на морето“. Помня, всичко беше на страхотно ниво, наградите се раздаваха на остров Болшевик, както се казваше тогава. Пожелавам следващото биенале да се открие там и искам да напомня, че бургаските художници заслужават хубава галерия“, отправи провокация към зам.-кмета Йорданка Ананиева художникът Иван Бахчеванов, който заслужи наградата за живопис на поредното издание „Приятели на морето“, подкрепено финансово от община Бургас. Журито с председател Стоян Цанев го определи за лидер сред живописците заради мащабното му платно „Четири измити спомена от едно плаване на непознато море“, което може да се възприема като 4 отделни картини. Специален механизъм позволява рамката да се завърта и във всяка позиция да се открие нов сюжет. Дарина Пеева, също от Бургас, спечели първото място в раздела за графика с „Х-генерация“, а за скулптурата „Мотив от Черноморец“ пловдивчанинът Свилен Костадинов бе определен за най-добър сред колегите си. Наградата на община Бургас си поделиха Чавдар Петров от Видин и Траяна Панайотова от Ямбол. За втори път бе отличен най-талантливият млад художник в лицето на Анелия Николова от Бургас заради нейните „Хартиени птици“. Всичките 218 творби в трите раздела, предоставени от 160 автори от цялата страна, ще останат край морето до 16 септември. Ценителите могат да ги видят в залата на художниците на „Александровска“ 22 и на два етажа в БХГ „Петко Задгорски“. За първи път тази година биеналето излезе извън класическите рамки и приюти фотографите. Над 40 произведения на 19 автори са експонирани във фоайето на Бургаския свободен университет и ще останат там до началото на октомври. http://www.factor-bs.com/news-16362.html
13.08.2010
Балъков: „Левски” е абсолютен фаворит срещу нас
Това заяви мениджърът на „Черноморец-Бургас” на традиционната си пресконференция преди официалните мачове от сезона. В 3-тия кръг на „А” група „акулите” приемат „сините” на стадион „Лазур” на 15 август /неделя/ от 21 ч. „Левски” е хита на българското първенство и е абсолютен фаворит в мача в неделя. Отнасяме се с нужния респект, но ако победим такъв противник, ще затвърдим авторитета и позициите си в българското първенство. В този мач няма какво да губим, а можем само да спечелим. Ако иска да ни бие, „Левски” ще трябва да го стори със силна игра, защото и ние искаме да бием. „Сините” може да са добър отбор, но и ние ще противопоставим борбен, компактен и търсещ успеха отбор. Сигурен съм, че стадионът ще бъде препълнен и 80-90 процента от хората ще бъдат зад нас след еуфорията от победата ни над ЦСКА. Така че на „Левски” няма да им е лесно в Бургас.
09.04.2010
В Созопол стартира литературен форум с участието на писатели, студенти и преподаватели от Нов Български университет
В Созопол стартира литературен форум с участието на писатели, студенти и преподаватели от Нов Български университет, съобщиха от пресцентъра на общината. Литературният форум ще се проведе утре в Художествената галерия в града, като в него ще вземат участие проф. Михаил Неделчев, доц. Едвин Сугарев,писателите Йорзан Евтимов и Емилия Дворянова. Литературното събитие ще бъде открито от 14.30 часа с кръгла маса „Под сенките на облаците- подир 100 години”. От 17.30 ч. ще бъде представен сборникът „Христо Фотев” в българската литература и култура” от поредицата „Литература на НРБ” на департамент” Нова българистика”. Участие в презентацията на сборника ще вземат авторите, участващи в него, бургаски автори и проф. Михаил Неделчев.
01.02.2010
Избраха проекта за паметник на поетесата Петя Дубарова
Вече е ясно как ще изглежда паметника на поетесата Петя Дубарова в Бургас. След 2 седмици гласуване в интернет и двудневни обсъждания на журито, в които участваха и авторите на идейните концепции, днес /28 януари/ бе обявен победителят в конкурса за паметник на именитата поетеса. Проектът бе избран сред 24 творби на скулптори от цялата страна. Той е дело на бургаския автор Радостин Дамасков /1-ви в гласуването с 1403 гласа и журито/ и „отразява най-точно духовността на Петя”. Това сподели майката на поетесата Мария Дубарова по време на пресконференция, провела се в градската художествена галерия „Петко Задгорски”, в която са изложени всички участващи в конкурса произведения. В срещата взеха участие кметът на Бургас Димитър Николов, зам.-кметът по култура и образование Йорданка Ананиева, членовете на журито и представители на инициативния комитет за изграждане паметник на Петя Дубарова.
 
 
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |