В новините
 
13.11.2006 02:20   Новината е видяна 3849 пъти
Прокуратурата погва неизвестен чиновник заради строежа в Странджа
Бургаската окръжна прокуратура образува наказателно производство заради незаконно издигнатото вилно селище в природен парк Странджа, съобщи шефът й Ангел Ангелов. "Делото е срещу неизвестен чиновник и тепърва по него ще бъдат назначени експертизи", обясни прокурорът. Той каза, че целта е да се установи дали и кой е разрешил строежа и дали е налице бездействието на държавен орган или чиновник, от когото зависи спирането на строителството.
Ваканционно селище "Златна перла" се издига недалеч от село Варвара в рамките на защитената територия на парк Странджа, където строителството е абсолютно забранено. Инвеститор е фирма "Краш 2000". Те се оправдаха, че имат разрешение за градежа от зам.-министъра на екологията Йордан Дардов и от община Царево. Показаха и документи. Кметът на Царево Петко Арнаудов обоснова разрешението с парафа на зам.-министъра. Самият Дардов първоначално твърдеше, че подписът там е фалшифициран. После започна да обяснява, че не помни какви документи е разписвал.
Спирането на обекта бе наредено в 2 заповеди - от министъра на околната среда Джевдет Чакъров и от РИОСВ - Бургас. "Краш 2000" обаче вече месеци наред отказва да се подчини. Те обжалваха заповедта на РИОСВ. Преди седмица петчленен състав на ВАС постанови окончателно решение, че строежът е върху територията на парка и заповедта е основателна.
Строителството не спря и след съдебното решение. В петък започна прокарването на вода и електричество на "Златна перла". Електрификацията се извършва от бургаската фирма "И енд Джи строй", а водните инсталации се прокарват от "Водоканал инженеринг" - Казанлък. Покрай работата си двете фирми започнаха да прокопават канали в Странджа, което е ново нарушение на защитения статут на парка.
Прокурор Ангелов заяви, че единствено РДНСК-Бургас има правомощия да наложи спирането на строежа и дори събарянето му. Шефът на дирекцията Милен Ненчев обаче от петък е неоткриваем на телефона си. "Сезирали сме РДНСК да приложи правомощията си. Досега не сме получили отговор от тях. Очевидно е налице мълчалив отказ от тяхна страна да приложат закона. Ще изчакаме до сряда и ако не излязат с решение да спрат строежа, ще обжалваме мълчаливия им отказ пред окръжния съд. Единствено това можем да направим по закон", обясни прокурор Ангелов.
Екоинспекцията в Бургас пък налага 2 санкции за незаконния строеж на "Краш 2000". Фирмата ще трябва да плати 50 000 лв. по закона за защитените територии и още около 310 000 лв. по закона за опазване на околната среда, уточни пресаташето на РИОСВ Стефка Калъчева.

СПОР
Европейски екоорганизации са готови да съдят България, ако тя не спази ангажиментите си по европейската мрежа защитени територии "Натура 2000". Това заявиха от Българско дружество за защита на птиците в отговор на ескалиращите протести срещу включването на земи в екомрежата. Днес протест срещу "Натура 2000" ще има във варненската община Аксаково. В събота и жители на Кранево негодуваха, че не могат да продадат земите си заради европейската програма. 20.8% от територията на страната трябва да има защитен статут заради птиците. Предстои да се определят и защитените зони заради т.нар. хабитати (природни местообитания).




Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |