В новините
 
13.08.2007 09:39   Новината е видяна 5554 пъти
Разширяваме флотата си
В четвъртък правителството ще обсъди програма за доставка на нови корвети за нуждите на Военноморските сили. Това съобщи днес във Варна министърът на отбраната Веселин Близнаков.
   
По думите му има предложение от една фирма за развитие на корабостроителна дейност във Варна. Програмата е овсетна, подчерта Близнаков. Той посочи, че става дума за 3 или 4 нови корвети, за които ще бъдат необходими около 700 милиона евро. От къде ще бъдат осигурени парите, трябва да реши кабинетът.
   
В предложението на фирмата има и клауза за развитие на допълнителна корабостроителна дейност освен корветите, каза Близнаков. По думите му става дума за построяване на още 16 плавателни съда за военния и гражданския флот на различни страни.
   
Министърът на отбраната съобщи още, че през следващите 15 дни кабинетът трябва да реши дали ще бъдат купени кораби на старо от Белгия за ВМС. Флотът може да получи две фрегати и един минен ловец, каза Близнаков. По думите му цената, която предлага Белгия е много изгодна.
   
През следващата година ще стартира програмата на министерството за строеж на нови жилища за офицерите от ВМС. Според министър Близнаков ще бъде изграден голям модерен комплекс в район "Вл.Варненчик" във Варна. С този проект ще бъдат покрити около 80 на сто от нуждите на флота, посочи Веселин Близнаков. Той обясни, че министерството на отбраната ще даде право на строеж и ще получи от инвеститорите жилища.
   
"Терем" няма да се приватизира, а ще се разпродават активи от 8-те дружества, коментира Близнаков. По думите му най-голям интерес в момента има към "Флотски арсенал". Държавата обаче трябва да запази поне 30 процента собственост, каза още министърът на отбраната.
   
Веселин Близнаков беше гост на тържествата по случай 128-годишнината на ВМС. В церемонията се включиха и корабите от съединението "Блексийфор", които са във Варна. На тържеството присъстваха началникът на Генералния щаб на БА ген. Златан Стойков, висши военни, представители на местната власт, на дипломатическия корпус, много граждани.
   
Официално бяха присвоени първите офицерски звания на курсантите от випуск 2007 на Военноморското училище. На първенците на випуска - лейтенанти Ивайло Стоев и Страхил Люцканов, бяха връчени награди. Министърът поздрави младите офицери и им отправи традиционното морско пожелание за попътен вятър и 7 фута под кила.




Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |