В новините
 
12.11.2002 06:48   Новината е видяна 6981 пъти
Незаконен курорт за властимащи расте край Бургас

Бургас, 11.11.2002 - Незаконна “Ривиера” расте с бързи темпове точно на морския бряг по южното ни Черноморие. Местните хора и обитателите на близкото рибарско селище вече я наричат иронично “Безплатно място в Рая”. Те казват, че ви трябват просто няколко хиляди лева, за да започнете, но не всеки може да се добере до място в това райско кътче край морето. 
Къде е това райско място? Край Бургас, в местността, известна на старите бургазлии като Отманлий /сега общински парк “Росенец”/, до така нареченото Рибарско селище, което пък се води в местността Ченгене скеле. И самото рибарско селище е още незаконно, защото е построено изцяло в горския фонд.
Оказва се, че никой не може да назове имената на щастливите собственици в “Рая”, които явно строят, без да са платили за терена. Странно как масивните сгради започнаха да се вдигат по едно и също време върху общински и държавни терени, а общината и областта продължават да си отправят взаимни обвинения и да твърдят, че не знаят кой е тайнственият предприемач.
В общината няма одобрени нито скици, нито разрешителни, нито проекти - нищо от задължителните документи, показа проверка.

Зараждането на така нареченото “Рибарско селище” започва преди десетина години. Това е една печална история на несъгласуваност между институциите в Бургас. В началото е имало благородна цел да бъдат преместени рибарските лодки от града, като им се отдели специално място настрани от големите пристанища и удобно за хората, които с риболов си вадят хляба. Изградени са канали за лодките и са изпълнени всички процедури, за да се стигне до заповед за отреждане на мястото от горския фонд за рибарско селище. За съжаление, тогава общината не е заплатила необходимата сума и процедурата и досега е висяща.

 
От 1992 година горското ведомство и общината уж преговарят как да узаконят рибарското селище, но така и не са се споразумели досега. Междувременно незаконни постройки никнат като гъби тук и там около рибарското селище. Вместо да се търси решение за узаконяване на селището на рибарите, незаконно строителство започва да завладява и другата страна на канала с мълчаливото съгласие и на горското управление, и на Районната инспекция по опазване на околната среда /РИООС/, и на другите отговорни инстанции.

В момента това строителство е придобило размерите на масов грабеж. Върху половин километър брегова ивица кипи усилена дейност – напук на всякакви закони. Строи се върху общинска земя в общинския парк “Росенец”. Явно някой е казал на хората, че тук могат да строят. И те строят – стотици тонове бетон се изливат направо на морския бряг.

“Считам, че зад това бързане да се изграждат мащабно бетонни постройки, вероятно стои някаква организация, която е създала последователност на изграждането така, че за няколко денонощия тук да бъдат построени няколко десетки постройки без план и ред”, казва директорът на Регионалното управление на горите /РУГ/ инж. Дико Патронов.

Инж. Патронов настъпи, без да иска, някого по мазола, защото съвсем скоро след като той заведе журналисти с камери до незаконното райско място, в местния общински вестник се появи “разследване”: шефът на горското имал парцел в незаконната вилна зона “Росенец”. Горски № 1 в областта се е възползвал от служебното си положение за придобиване на имот в незаконосъобразно обособената вилна зона “Росенец”, твърди изданието.

Парцелът е с площ над 1000 кв.м и се намира вдясно от стария път за Созопол. Скритото в гората селище е на хълма и от него има чудесен изглед към морето. Освен от инж. Патронов, мястото е харесано и от други настоящи и бивши ръководители на РУГ, част от които са вдигнали масивни сгради, пише още общинското издание.

“Не смесвайте нещата с рибарското селище и новата вилна зона. Там са незаконните постройки, а не край моето място. Освен това аз съм се отказал да го работя и вече нямам нищо общо с това място”, каза инж. Дико Патронов.

Оказа се, че парцелите са получени по постановление на Министерския съвет № 1 от 1991 г. “за самозадоволяване”. Повечето от тях обаче се владеят без документ и без заплащане на наем. Това е констатирано в доклад, изготвен през март т.г. от служители на Инспектората към Министерството на земеделието и горите. Под него стоят подписите на държавен инспектор Илия Георгиев и главен инспектор Валентина Пенчева. С доклада е запознат и министърът на земеделието Мехмед Дикме.
Междувременно се оказа , че след като сам раздуха случая с незаконното селище, инж. Патронов е излязъл в принудителен отпуск, а за неговото място е обявен конкурс. Само че никой не можел да забрани на Патронов да се яви отново на конкурса, а в областта нямало друг по-подготвен от него - с няколко научни титли и разработки в областта на опазването на гората и останалото природно богатство, инициатор за създаването на Народен парк “Странджа”, коментират горски служители.

А незаконните постройки около рибарското селище продължават да са растат. След като никой досега не е наказал тези, които са строили незаконно, защо да не дойде нова банда грабители? Този път – на публична общинска собственост, коментират бургазлии. Според тях общината, областната управа, Регионалната дирекция за национален строителен контрол /РДНСК/, РУГ, полицията и прокуратурата безучастно са наблюдавали плавния и постепенно ескалиращ процес на появяващи се една след друга вили в райското кътче южно от промишления град. Изброените инстанции били напълно наясно кой и по кои неписани правила гради къщи по на два и три ката. Това били настоящи и бивши държавни служители, настоящи и бивши общински шефове, магистрати, полицаи и бизнесмени. Хора с власт и пари, които са добре информирани, че рано или късно постройките ще се узаконят.

“Цялата редица вили по брега са на големци – има полицейски шеф, началници от горското, шефове от “Нефтохим” и други богаташи. Никой няма да ги пипне, само плашат. Няма да ви кажем имена, наредено ни е да мълчим”, проговориха строители. Хората се бъхтят денонощно, обещани са им големи надници.

Според източник, пожелал да не бъде назоваван, в местността действал тайнствен регламент. Местата раздавал известен силов бос срещу 2-3 хиляди щатски долара и с гаранция, че скоро ще бъдат узаконени.

Общият брой на незаконните масивни сгради е повече от 100. Една част от тях са вдигнати в държавния горски фонд, друга част – върху земя, която е публична общинска собственост. Предвидени били дори местата за магазини и кафенета, чието изграждане върви успоредно с вилите. Прокарана е водопроводна мрежа, положени са елкабели, монтирана е улична касета, подготвена е телефонизация – цялостна инфраструктура за бъдещата “Ривиера”, с каквато не могат да се похвалят половината жилищни места в Бургас.

Отговорните инстанции продължават да твърдят, че никой от собствениците не е известен. Строителят също е фантом. Защо обаче данъчните не се заинтересуват от къде и с какви фактури се закупуват строителните материали? Или пък как “фантомите” си плащат тока и водата?

“Ще се извършат проверки и констатациите ще бъдат изпратени на държавен контрол за по-нататъшни действия, които са в техните правомощия. Искахме съдействие от прокуратурата, КАТ и МВР за преустановяване на строителството”, обещаваше заместник-кметът по строителството на община-Бургас Георги Костов, а в същото време денонощно се лееха хиляди тонове бетон и поголовно се сечеше дъбова гора и редки растителни видове.

Костов призна, че това е абсолютно беззаконие. “Не мога да си представя дали това беззаконие може да бъде извършено някъде другаде в страната”, каза заместник-кметът на Бургас. И той, и подчинените му повтарят, че не са знаели за новото строителство. А сега вече никак не било лесно – първо трябва да се установят нарушителите, да се им съставят актове и т.н. Процедура дълга и сложна…
Междувременно пресцентърът на общината изпрати съобщение до медиите, че за проблема с разрастващото се незаконно строителство е бил информиран лично ексминистърът на регионалното развитие и благоустройството Костадин Паскалев. Поискано било и съдействие от Окръжна прокуратура и РДНСК. Тези действия на общината били продиктувани от бездействието на държавните органи, поясни общинският пресцентър.

Съгласно Закона за устройство на територията /ЗУТ/, общинските технически служби могат единствено да съставят констативни актове за незаконните строежи и след надлежното им връчване ги пращат в съответната РДНСК. Спирането на строежа, запечатването на строителната площадка, прекъсването на електрозахранването и водоснабдяването са задължение на ДНСК, смятат от общината.

От РДНСК обясниха, че за общинските площи има право да се намеси само инспекторатът на община-Бургас. Директорът на РДВР-Бургас ген. Красимир Петров пък каза, че полицията може да охранява при молба на общинската администрация евентуалното събаряне на незаконните обекти, но не и да се намесва директно срещу нарушителите.

До този момент инспекторите на РДНСК са съставили около 50 констативни протокола за незаконно строителство. Лепели ги по обектите – без имена, разбира се. На юнашко доверие, че нарушителят ще види написното и сам ще си събори постройката.

“Не е проблем незаконните постройки да бъдат съборени”, твърди директорката на РДНСК Веселина Драганова. Според нея дори не било необходимо да се водят административни процедури по незаконните процедури. Тъй като в новото селище никой не може да се легитимира като собственик, преписките трябвало да бъдат заведени срещу неизвестен извършител. “Там трябва да започне събаряне и то директно от община Бургас. Стига да има воля за това нещо”, твърди Драганова.

Мерки все пак бяха взети. С помощта на полиция беше изключен токът в незаконното селище. Но тъй като главният трафопост е в рибарското селище, без ток останаха и рибарите, някои от които са се настанили в селището целогодишно. Няколко дни те мръзнаха и протестираха, заплашвайки да направят с лодките жива верига през Бургаския залив и да не допускат кораби в пристанището и нефтобазата.

След което токът беше пуснат отново и всичко си тръгна по старому – и животът, и строителството. За да докаже за пореден път на обикновените хора, че в тази държава наистина има нещо сбъркано. Защото, ако откраднеш няколко кокошки, ще влезеш в затвора по бързото производство. Ако обаче откраднеш държавна и общинска земя за хиляди левове, оставаш безнаказан.

Затова предлагаме:
Включвайки новото селище в устройствения план на община-Бургас и по предложение на началника на ДНСК Недко Младенов, да бъде издадено наказателно постановление от кмета на Бургас Йоан Костадинов. Така общината би се сдобила напълно законно с цял курортен комплекс от 300-400 вили /курортно селище “Райско място” или “Кмет бийч”/. При добра съгласуваност между кметовете на останалите крайморските общини, областния управител на Бургас и началника на РДНСК, ако се координират и заприходят в балансите на общините или на държавата и останалите незаконни вили, хотели и селища по Южното Черноморие, всички крайбрежни общини изведнъж биха се замогнали.





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |