В новините
 
05.11.2007 15:51   Новината е видяна 4785 пъти
“Кристална лира” за диригентката Красимира Костова

Статуетката “Кристална лира” за първи път попада в ръцете на жена диригент, Красимира Костова е убедена, че тя е признание за целия екип на бургаското ОФД
Главният директор на Оперно-филхармоничното дружество в Бургас Красимира Костова стана носител на “Кристална лира”, връчвана всяка година в Деня на народните будители от Министерството на културата, Съюза на българските музикални и танцови дейци, радио Класик FM .
Миналия петък лауреатката събра в кабинета си част от екипа на чаша вино, за да полеят заедно престижното отличие. Диригентката на хора Вяра Михайлова, главният балетмайстор Хикмет Мехмедов, гримьори, асистенти пожелаха на Костова “Кристалната лира” много скоро да бъде последвана от други статуетки.
“Вълнувам се, защото тази награда не е за юбилей, а за върхови постижения. Държа обаче да уточня, че това признание не е само за мен. Каквото съм постигнала, то е в резултат на общата ни работа с хора, оркестъра, балета, техническите служби, администрацията... Така че радостта е за всички в операта, не може да има делене, тъй като ние създаваме колективно изкуство”, коментира Красимира Костова.
“Кристална лира” се присъжда на творци от цялата страна в 15 категории. За тазгодишното издание, 11-о поред, номинирани от Бургас бяха още Вяра Михайлова и хорът в раздела “Хорово пеене”, постановъчният екип на “Валсът...” - Хикмет Мехмедов /носител на “Кристална лира” през 1999 г. за “Ангели през ада”/ и сценографката Цветанка Петкова-Стойнова, както и балетната трупа. Пълният запис на церемонията от зала “България” ще бъде излъчен на 9 ноември по БНТ.
По повод 60-годишнината на бургаската филхармония предстоят много изяви, а заключителният концерт “Вечер на спомените” ще е на 7 декември, съобщи още Красимира Костова, която за втори път кандидатства за директор на културната институция. Конкурсът бе обявен преди месец, до края на седмицата се очаква претендентите да бъдат извикани за събеседване в София.




Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |