В новините
 
14.12.2007 17:14   Новината е видяна 4972 пъти
Бургас дебне София в гръб

Община Бургас застава зад “София филм фест на брега”
      “Община Бургас застава зад ”София филм фест на брега” със своята част от финансирането му”, заяви зам.-кметът по образование и култура Йорданка Ананиева. Днес тя участва в пресконференция по повод 6-то издание на феста, което ще се проведе от 13 до 21 март следващата година. Фестивалът се реализира от “Арт фест”, Община Бургас и сдружение “На брега”. Зам.-кметът по култура отправи покана към всички бургаски медии да станат партньори в отразяването на феста.

      Пред няколко дни художественият ръководител на фестивала режисорът- Георги Дюлгеров и основният организатор-журналистката Йорданка Ингилизова се срещнаха с кмета Димитър Николов. Получихме категоричното уверение на кмета, че фестивал ще има, защото той заема значимо място в куртурния афиш на града, каза Дюлгеров. На срещата е обсъдена възможността в Бургас да се направи общинско кино, с финансиране по европроекти. То може да се използва целогодишно за фестивални прояви.

      Носителят на “Златната палма” от Фестивала в Кан и кандидат за “Оскар” за чуждоезичен филм-румънският “Четири месеца, 3 седмици и 2 дни” на режисьора Кристиан Мунджу, ще участва в тазгодишното издание на “София филм фест на брега”, стана ясно още на пресконференцията. Акцентът тази година ще бъде балканското кино, като ще бъдат показани 20 филма. Освен румънската лента, публиката ще види отличения също на Фестивал в Кан за най-добър сценарий “От другата страна” на известния турски режисьор Фатих Акин.

      Българските заглавия са “А днес накъде” на Рангел Вълчанов, “Шивачки” на Людмил Тодоров и сниманият в Бургас “Моето мъничко нещо” на Дочо Боджаков.

      По традиция прожекциите ще са в кино “Тракия”, а фестът ще започне с познатите валсове, изпълнени на площада пред Общината от Бургаския духов оркестър. Музикантите свирят и на откриването на “София филм фест”.

      Бургаският фестивал стартира през 2003 г., като филиал на софийския. Той се провежда винаги през март и започва три дни преди големия фестивал.

      Връчват се две награди “Сребриста чайка”-на публиката и на Община Бургас. Отличието има само морално изражение-статуетка, изработена от Никола Станчев, а носителите се определят чрез гласуване на зрителите и на жури.





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |