В новините
 
22.10.2008 23:54   Новината е видяна 3818 пъти
"Мълчанието на Лорна" спечели наградата за кино LUX на Европейския парламент
Филмът "Мълчанието на Лорна" ("Le silence de Lorna") на белгийските режисьори Jean-Pierre и Luc DARDENNE спечели наградата за кино на Европейския парламент LUX 2008. Председателят на ЕП Ханс-Герт Пьотеринг връчи наградата на Люк Дарден по време на церемония, на която присъстваха членовете на ЕП и представители на трите филма финалисти. Целта на наградата LUX е да улесни разпространението на европейските филми в Европа.
 
Наградата LUX се стреми да разчупи езиковите бариери, които често представляват преграда пред широкото разпространение на европейските филми, да улесни дистрибуцията на европейски продукции и да даде тласък на кинопроизводството в Европейския съюз.
 
Спечелилият филм ще бъде субтитриран на 23-те официални езици на ЕС, като за всяка държава-членка ще бъде създадено 35-милиметрово копие. Наградата включва също адаптирането на филма за глухи и трудно чуващи хора, както и евентуално адаптация за слепи и слабо виждащи хора.
 
"Мълчанието на Лорна" беше избран от депутатите от ЕП, които можеха да избират измежду три филма: "Делта" на Kornél Mundruczó, "Мълчанието на Лорна" на Jean-Pierre и Luc Dardenne и "Гражданинът Хавел" на Miroslav Janek и Pavel Koutecký.
 
Тези три филма бяха избрани сред официалната селекция от 10 филма (сред които и "Светът е голям и спасение дебне отвсякъде" на режисьора Стефан Командарев), подбрани от независимо жури от 17 представители на най-високо ниво на кинематографията: продуценти, разпространители, директори на фестивали и критици.
 
За да могат да бъдат част от официалната селекция, филмите трябва да показват универсалността на европейските ценности и/или да допринасят за дебата върху процеса на изграждане на обединена Европа. Филмите бяха показани в Европейския парламент в Брюксел между 15 септември и 17 октомври 2008 г.
 
Филмът "Мълчанието на Лорна" разказва историята на млада албанка, Лорна, която живее в Белгия. За да стане собственичка на закусвалня заедно с нейния приятел, тя става съучастничка в коварен план, измислен от гангстера Фабио. По-нататък в историята се заплитат фалшив брак, руски мафиоти и планове за убийство...




Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |