В новините
 
09.01.2009 16:22   Новината е видяна 4359 пъти
За газовата „криза” и енергийната стратегия

Становище на неправителствените организации Екологично сдружение “За Земята”, Институт за Зелена Политика и Екологично сдружение „Деметра” по повод спрените доставки природен газ и проекта за Енергийна страегия на България до 2020 г.

С настъпването на поредната криза в енергетиката- този път газова, българските управници започнаха отново панически да „спасяват" нацията чрез използване на военни термини: щаб, режим и с безмислени идеи, като отварянето на затворения според присъединителния договор между България и Европейския съюз трети блок на АЕЦ „Козлодуй"?! Замяната на газ с електричество е неработещо решение. В момента едва 10% от електроенергията в страната се произвежда от природен газ. Основният засегнат от спрените доставки на газ е индустрията. Ако едно предприятие реши да замени своя газов агрегат с електрически, трябва първо да инвестира в закупуването му, след това да премине през процедура за одобрение на монтажа, която изисква време, трябва да промени електрическата инсталация и обслужващия персонал, да понесе финансови загуби и да инвестира време. В крайна сметка, най-лесното решение се оказва преминаването на алтернативно гориво- мазут. Преминаването на мазут също отнема известно време (около четири дни), освен това мазута като гориво е много по- въглеродно интензивен в сравнение с природния газ. Ако за производството на 1000 мегаджаула енергия произведена от инсталации работещи на природен газ се отделят 55 тона въглероден диоксид, то от работещите на мазут се отделят около 75 тона. 

Проблемът, обаче е много по-дълбок и сериозен. Основната причина, за това винаги да сме „изненадани" от поскъпването на горивата и изкуствено предизвиканите енергийни кризи е липсата в последните 20 години на задълбочена, дългосрочна енергийна стратегия на България. Стратегия, която не разчита на мегаломански проекти за нова АЕЦ и нови централи на изкопаеми горива, не си поставя безумни цели за превръщането на страната ни в енергиен център на Балканите. Не поставя България под пълна зависимост от доставките на нефт, газ и ядрено гориво от будещата недоверие в Европейския съюз (ЕС) като надежден доставчик Русия, чрез подписване набързо на опасни за хората и околната среда, икономически неизгодни договори (Бургас- Александруполис, АЕЦ „Белене", Южен поток). 

Необходима е съобразена с европейските директиви енергийна политика, подчинена на намаляване вредните парникови емисии, съобразена с местните ресурси- с поставяне на акцент върху енергийната ефективност, стимулираща развитие  производството на енергия от възобновяеми енергийни източници- слънце, биомаса, вятър и геотермална енергия. България продължава да е твърдо на последно място по енергийна ефективност в ЕС.

През всичките години на прехода нашите правителства съзнателно игнорират европейските изисквания в развитието на енергийната ефективност и  възобновяемите източници на енергия. Наличието на многобройни малки, местни, леснодостъпни източници на възобновяема енергия ще изключи възможността монополистите да повишават безконтролно цените, политиците и престъпниците да се обогатяват, както и да се използват енергийните доставки за политически и икономически натиск.

В проекта за енергийната стратегия до 2020 г., предложен от Министерство на икономиката и енергетиката, която се очаква да бъде приета през март тази година, мерките целящи повишаване енергийната ефективност, делът на възобновяемите енергийни източници и диверсификацията на доставките са слабо застъпени. В замяна на тези мерки, министерството предлага инвестиции в крупни енергийни проекти като АЕЦ „Белене” и петролопроводите „Бургас- Александруполис” и „Южен поток”. Реализирането на подобни проекти само задълбочава зависимостта на страната от внос на първични енергоносители, като понастоящем България внася над 70% от енергийните си ресурси. 

Настояваме, с предстоящото приемане на нова енергийна стратегия на България до 2020 г. да бъдат взети в предвид препоръките за ускорено повишаване на енергийната ефективност и стимулиране на инвестициите  във възобновяеми енергийни източници, да се прекрати престъпното дотиране на замърсяващите и остарели технологии. По този начин страната ни ще повиши своята енергийна независимост и ще защити своите граждани от непредвидимите действия на несигурни доставчици и монополисти.





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |