В новините
 
20.06.2009 20:40   Новината е видяна 10281 пъти
Публичните инвестиции ще осмислят частните вложения

Частният сектор постави остро въпроса за развитието на публичната инфраструктура. Особено отчетливо това се вижда в Бургас. Това каза Пламен Орешарски на среща с представители на Строителната камара в града. Публичните инвестиции ще осмислят и ще направят по-възвръщаеми частните вложения. На тази база ще можем да се върнем към целта, която следваме последните 4 години – ускорено социално-икономическо развитие и повишаване на доходите, увери финансовият министър. Това и направихме, предприемайки мерки срещу кризата, каза той. Намаляваме всички други разходи за сметка на капиталовите. Той припомни, че в последните 4 години в бургаския регион бяха инвестирани няколкостотин милиона лева. Допълнителни възможности се откриха през последната година, когато се отвориха и оперативните програми – каза още Орешарски. Само по регионалната оперативна програма в областта са контрактувани проекти на стойност около 35 млн. лв. Министърът допълни, че допълнително насочените средства от превишението на приходите над разходите за общините от Бургаска област само за миналата година са над 5 млн. лв.

Допълнително, извън одобрения си бюджет за миналата година,  бургаската община е получила 8.7 млн. лв., а за тази, въпреки рестрикциите – 1.7 млн. лв., съобщи Пламен Орешарски.

Тази политика води освен до изграждане на по-добра социална среда, до създаване на заетост на фирмите и повече работни места – коментира той. Ще продължим с антикризисните мерки и през тази и следващата година, така че да използваме преимуществото си пред съседните ни страни, като минимализираме ефекта от кризата. В резултат ще излезем от ситуацията по-добре и като национална икономика – прогнозира финансистът.

Публично-частното партньорство е правилният начин за взаимодействие и като европейска практика, и като реакция на сегашната икономическа ситуация.

Министър Орешарски се ангажира да проучи възможностите за бърза реализация поне на проектната готовност за изграждане на пътния възел на изхода на Бургас, от който ще има и социален ефект. Стойността на съоръжението е 30-35 млн. лв.

Кандидатът за народен представител припомни и проекта за закон за публично-частно партньорство, подготвен от екип на финансовото министерство, който може да стане основа за бърза подготовка на този много нужен нормативен акт.

Много неща в държавата са проблемни, но аз съм тук, за да ви кажа, че искам заедно да направим така, че нещата да станат по-добри. Няма да стане от утре, но ще се получи с общи конкретни действия.

http://www.bspbourgas.org
Ключови думи: Пламен, Орешарски, финанси,

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерияАрхив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |