В новините
 
02.12.2009 09:47   Новината е видяна 5247 пъти
Конкурсът за проект на Мостика приключва в навечерието на Никулден
   Конкурсът за изготвяне на идеен проект за реконструкция, обезопасяване и саниране на Мостика и пространството около него ще приключи в навечерието на Никулден. Победителите и най-добрите идейни концепции за обекта, избран на 6 декември миналата година официално за символ на Бургас, ще станат ясни на 4 декември /петък/ в Заседателната зала на Общината от 12.00 часа.

      Основната задача на кандидат-проектантите бе да изработят нова концепция за моста, не само като инженерно съоръжение с нов естетичен вид, но и с обогатяване на функциите му. Целта е мостикът и прилежащото му пространство да се превърнат в нова обществена зона за гостите и жителите на Бургас.

      Открит коктейл-бар, панорамен ресторант за бързо хранене, кафе-сладкарница, рибен ресторант и щанд за морски сувенири, са част от изискванията към идейния проект, чрез които 32-годишното занемарено съоръжение ще се превърне в нов развлекателен атракцион, културен център и естествено продължение на архитектурния ансамбъл „Казиното”.

     В заданието се препоръчва проектът за възстановяване на бургаския мостик да включва възможности за разходки с лодка, гмуркане и подводна фотография, водни скокове, риболов и метеорологичен център на най-високия му етаж, който да предлага на гостите информация за скоростта на вятъра, температурата на въздуха и водата, вълнението на морето и др.

     Освен това се предвижда на мостика да бъдат монтирани телескоп и далекоглед, с които да се наблюдава остров Света Анастасия и намиращите се в близост до Бургас черноморски курорти. За пълноценния отдих и приятното прекарване ще бъдат обособени места за сядане и поставяне на напитки и фотоапарати.

     Друго изискване към проекто-предложенията е цялостна подмяна на електрическото захранване и осветителните тела на съоръжението. Така Мостикът ще се превърне в любимо място за вечерни разходки на гостите и жителите на града. Задължително условие за всички идейни разработки е използваните материали да бъдат защитени от корозия.

     Проектите ще бъдат оценявани от компетентно жури, съставено от представители на сдруженията на архитектите и проектантите в страната и главния архитект на Община Бургас. За победителите в конкурса са предвидени награди от 2500 лв. за първо, 2000 лв. за второ и 1000 лв. за трето място, както и 2 откупки на разработки за 500 лв.

     След конкурса авторските права на предоставените идейни концепции ще станат собственост на Община Бургас. 




Ключови думи: идейни концепции, ресторант, център, разходки, Община Бургас,

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |