В новините
 
22.12.2004 23:49   Новината е видяна 4463 пъти
Новата държавна компания ще финансира регионални проекти
В управата на компанията влизат зам.-министрите на финансите Любомир Дацов и Нахит Зия, настоящият ликвидатор на Банковата консолидационна компания Нели Кордовска, заместник-министърът на околната среда Маноела Георгиева и заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Савин Ковачев. Ръководството ще се отчита за разходите пред правителството и Народното събрание, а възлагането на изпълнението ще става по реда на Закона за обществените поръчки.

Велчев обясни, че през последните няколко години с изключение на 2002 г. всяка година се реализира бюджетен излишък. Причината за формирането му не е умишлено заложена консервативна приходна част, тъй като тя се изготвя заедно с Международния валутен фонд, а при последната си мисия фондът погледна скептично на намерението да се увеличат данъчните приходи със 100 млн. лв., каза още министърът. Според Велчев преизпълнението се дължи главно на два фактора - увеличеното потребление, респективно вносът, и по-ефективната работа на данъчната администрация.

Реализираното преизпълнение може да се похарчи за 13-а и 14-а пенсия и заплата в бюджетната сфера или за запълване на дупки, но това не е добре, защото насърчава лошата бюджетна дисциплина, смята финансовият министър. Той посочи, че на този етап не е необходимо да се увеличава фискалният резерв, като в същото време държавата има нужда от инвестиции в инфраструктурата. Парите обаче ще се насочват към инфраструктурата, която не може да се даде на концесия - например малки проекти във водния сектор, дострояване или изграждане междуселищни пътища, незавършени от години проекти и т. н. Заради малкото дни, които остават до края на годината, проектите не могат да се завършат с директно финансиране от бюджета, затова се създава компанията, обясни Велчев.

Без изразходваните средства през годината 2004 г. се очаква да завърши с 400 млн. лв. преизпълнение на приходите. След като се създаде държавната компания с 260 млн. лв. от тях, излишъкът ще е около 100 млн. лв., или 0.3% от БВП. Според Велчев всичко това се случва в условията на подобряваща се макроикономическа среда.


-------

При очакван дефицит по текущата сметка от 9% от БВП финансистите ще ревизират прогнозата на 7.7 - 7.8 на сто. На база на данните за ръста на икономиката към деветмесечието от 5.7% Министерството на финансите очаква към края на годината растежът да е 5.5% вместо заложените в бюджета 5 на сто.





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |