В новините
 
23.01.2005 17:24   Новината е видяна 4491 пъти
ПАРТИИТЕ НЕ РАЗПОЗНАВАТ ОСНОВНИТЕ ПОЛЗИ ОТ РАЗПОЛАГАНЕТО НА АМЕРИКАНСКИ ВОЙСКИ
Поради задаващите се през юни парламентарни избори, българските партии от целия политически спектър се опитват да трупат капитал от планираното разполагане на американски войски в страната. Но всички изглежда пренебрегват истинската значимост на събитието.

Политическото набиране на точки започна с визитата в България на Главнокомандващия войските на САЩ в Европа генерал Джеймс Джоунс миналата седмица. Той инспектира няколко бази, които Вашингтон може да използва за предислокация на свои части от западна Европа.

Държавният Департамент и Конгресът на САЩ се очаква да вземат решение за преместването през следващите седмици. То ще е част от стратегията за предислоциране на войските, които някога противостояха на съветската заплаха, в югоизточна Европа, където те ще в по-добра позиция да подкрепят американските военни мидии в района и в Близкия Изток.

Вашингтон обмисля използването на няколко бази в България и Румъния, които се присъединиха към НАТО през април миналата година. Според плана местата, които ще продължат да принадлежат на страните, ще се използват за тренировки, операции за бързо реагиране и складиране на техника и съоръжения.

България и Румъния – чиито правителства предстои да се съгласят с американските планове – са предпочитани да приемат предислоцираните войски поради географската им близост до размирните райони на Балканите и в Близкия Изток.

В България Вашингтон обмисля да използва две летища, един армейски полигон и военноморска база на Черно море за настаняване на своите войски.

Пристигането на генерала стана броени дни след като Българската социалистическа партия (БСП) стартира предизборната надпревара в страната със заявлението, че ще изтегли българския контингент от около 500 души от Ирак, ако спечели изборите.

Сега БСП и противниците й в парламента спорят относно предимствата и недостатъците на очакваното разполатане на американските войски, очевидно с идеята да натрупат на политически капитал преди изборите.

Като едва прикриваше анти-американската си нагласа, БСП протестира с аргумента, че американските войски в България могат да предизвикат терористични атаки срещу обекти в страната и срещу българските контингенти в чужбина, особено в Ирак.

Попурярността на действията на БСП сред електората беше предвидима
поради нарастващото недоволство от участието на България в Ирак, след като петима български войника бяха убити, а двама цивилни - отвлечени и обезглавени миналата година.

Дясноопозиционните партии заедно с управляващата НДСВ междувременно декларираха подкрепа за американските интереси към военни бази в България. Техният основен аргумент, цитиран и от лидери на БСП е, че присъствието на американски войски в страната ще насърчи чуждестранните инвестиции и подобри инфраструктурата в региона, където са дислоцирани.

Обясненията на БСП и техните опоненти може и да съдържат частица истина, но са преувеличени.

Може и да има риск разполагането на американски войски в региона да провокира акции на екстремисти, но БСП игнорира стабилизиращото влияние, която американските войски биха имали върху региона.

Има известна истина и в обяснението, че разполагането на американски войници на българска земя ще донесе някои финансови ползи и ще бъде благотворно за регионалното развитие. Но те няма да са така големи, както се твърди, тъй като Пентагонът предвижда прехвърлянето на сравнително малък брой войски и не възнамерява да строи огромни като в Германия бази с размерите на средноголям американски град.

Показателно е, че политиците не успяха да се съсредоточат върху навярно ключовите предимства на американското дислоциране тук – засилването на регионалната сигурност във време, когато зони с етническо насилие продължават да застрашават стабилността и неминуемото усъвършенстване на българската армия в съответствие с натовските стандарти като резултат от съвместни учения с американските сили и достъпа до свръхмодерна военна технология.

Това сочи, че политическите лидери са по-заети да трупат актив в дните преди изборите, вместо да обясняват на обществото реалната стратегическа полза от преместването – една по-зряла позиция, която партньорите от НАТО вероятно очакват от България.

Весела Чернева е програмен директор в Центъра за либерални стратегии в София.




Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |