В новините
 
18.04.2024 05:57
Търсене
 
 
22.12.2010
Св. великомъченица Анастасия 22 декември
Именници: Анастасия, Ася, Наташа. Св. Анастасия била дъщеря на знатен и богат римлянин. Баща й бил езичник, но майка й изповядвала християнската вяра. Именно от нея и от учителя си Хрисогон, Анастасия получила познания за Бога. Пламенната вяра, която горяла от ранни години в нейното сърце, й дала възможност да понесе с търпение тежките изпитания, които й предстояли. След смъртта на майка й, бащата на Анастасия я омъжва на сила за езичник, който по-късно се удавя в морето. След смъртта му, тя раздава на бедните цялото им имущество. Когато управителят разбрал, че такава видна римлянка се е отказала от езичеството, донесъл за нея на царя. След неуспешни опити да я отклонят от праведната вяра, Анастасия била привързана към четири стълба и изгорена. Мощите й били пресени в Цариград.
20.12.2010
Игнажден - от това кой пръв ще влезе в къщата ви, зависи каква ще е годината
Това, което установяваме за Игнажден (виж по-долу) е, че днес не трябва да се работи! Именници са Игнат (на латински името значи "огън"), Огнян, Огняна, Пламен. Свети Игнатий е роден в гр. Антиохия. Той е бил епископ на града в продължение на 40 години. Мъдро управлявал паството си, без да жали трудове и грижи. Усърдно проповядвал Божието слово и мнозина довел до познание на Христос. Той е ученик на апостол Йоан осъден на смърт от римския император Траян. Игнажден е ден, в който би трябвало да се почита паметта на свети Игнатий Богоносец, чествана на 20 декември. Обикновено с Игнажден започват коледните празници. В Източна България на този ден е първата коледна вечеря. Трапезата е изцяло постна. Празникът се свързва със зимното слънцестоене и се смята за началото на новата година. Нарича се още Млада година, Нов ден, Млад месец, Полаз или Полазовден. Народна метеорология Ако на Игнажден времето е ясно, през април ще има суша. Ако вали дъжд, през април ще има дъждове и плодородие. Добре е, ако на Игнажден, а също и по Коледа вали сняг. Ако на Игнажден времето е облачно, реколтата ще е добра и в кошерите ще има изобилие. Времето през следващите 12 дни на месеца - от 20 до 31 декември - показва времето през 12-те месеца на идващата година. 20 декември определя какво ще е времето през януари Народни поверия, свързани с празника Не бива да се изнася нищо от къщата - най-вече огън, жар или сол - за да не излезе берекетът. Не се иска и не се дава нищо назаем. Не се става от трапезата по време на ядене, защото кокошките няма да мътят. Не се излиза на двора, за да мътят кокошките повече. Не се шие и плете, за да не се заплитат червата на кокошките и да снасят. Не се вари боб, за да не бие градушка. Не се пере, за да не налети болест. Не е добре, ако се зачене дете на Игнажден, защото ще се роди с недъг. Бременните и нераждалите не трябва да работят, за да родят лесно. Не се местят кошери, иначе пчелите ще бягат. Мъжете не впрягат добитъка, за да е здрав и пъргав през цялата година.
30.11.2010
Св. апостол Андрей Първозвани
На този ден празнуват именниците Андрей, Андриян, Андрея, Андро, Храбър, Храбрин, Силен, Адриана, Силка. Андреевден е пряко свързан в народния календар с представите за преход от есента към зимата. Вярва се, че св. Андрей е покровител на мечката и неин заповедник. В много предания се разказва, че той се явява пред хората, яхнал мечка, и прогонва зимата и дългите нощи. Българите наричат празника Едрей, Едринден или Мечкин ден. Според народните възгледи и познания в областта на астрономията на този ден започва нарастването на деня. Православната църква почита днес паметта на Св. Апостол Андрей Първозвани, който пръв от апостолите е бил повикан да тръгне след Христа. От ранни години Андрей жадувал за божествената истина и когато Йоан Кръстител се явил в Юдея, той станал един от неговите ученици. Андрей стоял на брега на Йордан, когато Йоан Предтеча посочил на народа минаващия Исус. Така Андрей тръгнал подир Спасителя и прекарал с него целия ден. След това отишъл да намери брат си Симон (Петър) и му съобщил радостната вест. Оттогава те навсякъде следвали Христос и били свидетели на неговите чудеса, смърт и Възкресение.
11.09.2010
Православните християнски ценности и нашето съвремие
За трета поредна година /2010 г./ младите православни краеведи проучват миналото, съхранено в паметта на малкото жители на село Близнак, община Малко Търново. Запалените родолюбци са ученици – в гимназиална степен от Неделното енорийско училище при катедрален храм „Св. св. Кирил и Методи” – гр. Бургас и интересите им са насочени към запазените православни християнски обичаи и духовни ценности сред българското население на Странджа. Те работят в продължение на три години в едно населено място по специална проучвателска програма, която включва: исторически корени на населението и история на селището, християнски норми на поведение, духовни ценности и традиции, съхранени през вековете, църковни празници и фолклор на православните християни.експедиционната работа се провежда на терен, в продължение на 10 дни, като на място се събира автентична информация от възрастните хора. Младите проучватели са разделени на екипи и имат конкретно поставени теми. Работят по въпросник, което дава възможност за събиране на по-пълна и достоверна информация.
05.04.2010
Ръководството на „Черноморец – Бургас” обявява нулеви цени на билетите за стадион „Лазур” до края на сезона
В навечерието на най-големия Християнски празник ние заедно доказахме, че в Бургас се случват хубави неща. Еуфорията беше голяма, защото стадионът бе пълен. Вашата подкрепа допринесе за един истински футболен спектакъл както на терена, така и по трибуните. Във връзка с това ръководството на ПСФК „Черноморец – Бургас” реши да обяви нулеви цени на билетите за стадион „Лазур” до края на пролетния полусезон за всички мачове на отбора. Входните билети може да вземете преди всеки двубой от касите на стадион „Лазур, от Интерхотел България и от бензиностанциите на Петрол. Тези входни пропуски Ви дават възможност да участвате в томбола, която се тегли в почивката между двете полувремена на всяка среща. Последния мач в навечерието на Великден ни дава основание да кажем - град Бургас вече има своите европейски публика, стадион и отбор.
04.04.2010
Възкресение Христово
В християнската религия на Възкресение Христово (Великден) се чества възкръсването на Иисус Христос на третия ден, след като е разпънат на кръст и погребан. Празната гробница е видяна от жените мироносици, посетили гроба. Иисус Христос се явява на Мария Магдалена и на апостолите. Не е известно кога за пръв път са започнали да се боядисват яйца. Има исторически и археологически данни, че яйцата са се багрили и дарявали още в древен Египет, Персия, Рим, Китай и Гърция. Ритуалите, свързани с тях, символизирали раждането на живота. Евреите са имали обичай, когато отиват на гости при някого, да даряват някакъв дар на домакина. Ако гостът е бил много беден, то той подарявал яйце. Според християнските предания, когато Мария Магдалена отишла в Рим да се срещне с римския император, следвайки този обичай, тя му подарила яйце, което било обагрено в червено, символ на кръвта на Христос. Оттогава навлязъл обичаят християните да си подаряват боядисани в червено яйца на Великден. Постепенно започнали да се използват и други цветове.
 
 
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |