В новините
 
13.07.2006 08:54   Новината е видяна 3953 пъти
Пресъздават битката при Русокастро от 1322 година
Жители на Камено влизат в ролята на исторически личности

Паметната битка при древната крепост Русокастро ще бъде пресъздадена в неделя , от 17,30 ч. в едноименната местност.
Именно там през 1322 г. цар Иван Александър печели последната българска победа над византийския император Андроний преди падането на България под турско робство. Сведения за крепостта Русокастрон, чиито разкопки започнаха наскоро, се съдържат в съчиненията на арабския пътешественик Идриси от 11 век. Според археолози обаче, съществуват данни, че Русокастро може да се окаже много по- древно селище, още от времето на траките. Специалистите прогнозират, че разкопките в местността може да продължат 50 години и да се окажат най- голямото историческо събитие за Бургаски регион.
Специално за събитието са осигурени мечове и расови жребци. След възстановката на битката край крепостта тържествата в чест на годишнината ще продължат с фолклорни концерти в центъра на с. Русокастро.
На събитието са поканени Президента Георги Първанов, министъра на културата Стефан Данаилов, областния управител Любомир Пантелеев, депутати, ,историци, археолози.
Тържествата се организират от Кмета на Община Камено Димитър Которов, шефката на регионалния исторически музей Цоня Дражева и председателят на фондация “Русокастрон”- Ангел Станков.




Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |