В новините
 
13.07.2006 12:39   Новината е видяна 3130 пъти
Две трети от българите няма да ходят на почивка това лято
Две трети от българите няма да ходят на почивка това лято, показва национално представително изследване на НЦИОМ, направено от 30 юни до 6 юли сред 1000 души в 86 населени места в цялата страна, предаде investor.bg.

Летен курорт няма да си позволят най-вече хората над 50 години, тези с по-ниско образование, жителите на селата. Ако намеренията да няма лятна ваканция за правителството и парламента се реализират, управляващите поне в едно отношение ще се почувстват като своите избиратели - почивка няма да си позволят по 80 на сто от симпатизантите на БСП и на ДПС, коментират социолозите.


Една трета от българите смятат да почиват някъде през лятото. 20 процента планират да отидат на море, 6 на сто предпочитат планината, 8 процента ще отмарят на село, 4 процента ще прекарат отпускате си на вила, а един процент от анкетираните ще пътуват извън България.


Почивка ще си позволят предимно най-младите до 29 години и висшистите. Според изследването столичани ходят на лятна почивка по-често от жителите на останалите населени места. При тях съотношението между курортистите и тези, които няма да напуснат София, е 50 процента към 50 процента.


Най-нисък дял на българите, които са били на почивка през лятото, НЦИОМ регистрира през 1992 г. и 1993 г. , когато летен отдих са си позволили съответно 13 на сто и 12 на сто от пълнолетните граждани. Оттогава делът на тези, които почиват през лятото, се увеличава непрекъснато - например през 1997 г. те са били 19 на сто, отчитат социолозите.


Хората, които могат да си позволят да отидат на почивка, и тези, които не могат, имат различни мечти за летен отдих. Запитани къде биха почивали, ако нямат проблем с парите, 14 на сто отговарят, че не биха почивали или че не знаят къде биха отишли - това са по-често възрастни хора, жители на селата и необразованите респонденти.


67 процента биха предпочели България (Черноморието, планинските курорти, балнеокурортите) - те са предимно представители на прослойките, които не могат да си позволят почивка. 36 на сто от българите биха прекарали лятната си отпуска в чужбина, ако парите не представляват проблем за тях.


Най-често хората посочват като желани места за отдих Испания, Турция и Гърция, но не липсват и по-екзотични дестинации - българите мечтаят и за Хаваите, Карибите, Бахамските острови, Австралия, Египет, Тибет, Тайланд.






Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |