В новините
 
19.07.2006 10:31   Новината е видяна 3491 пъти
С 15% нараства потреблението на безалкохолни през първото шестмесечие
През първата половина на годината общото потребление на безалкохолни напитки у нас е нараснало с 15% до 621 млн. литра. Това показват данните на Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки в България.

Потреблението на бутилирани води отново е с най-висок общ ръст – от 25% до 265 млн. литра. За натуралните минерални води увеличението е с 28%, за водите, предлагани в галони от 19,4 л. за обществения сектор - 25%, като продължава да расте и делът на бутилираните води в големи разфасовки, предназначени за домашна консумация.


Нараснало е потреблението на напитки от групата на газираните - със 7% до 244,57 млн. литра. За някои видове напитки като тип “портокал” увеличението е с 11%, за тип “колови” - със 7%. Най-чувствително е увеличението при напитките тип “лайт” (кока кола и пепси кола) - 31%.



При негазираните напитки - с ниско плодово съдържание, пуншове, разтворими и разреждащи се, потреблението за първото полугодие е нараснало с 15%. Групата на плодовите не газирани напитки продължава да е сред най-предпочитаните с ръст от 25%.



Повишено е търсенето на натурални плодови сокове и нектари с 6% в сравнение със същия период на миналата година до 35,3 млн. литра. Българските продукти продължават да доминират с пазарен дял от 87%.



Продължава да расте интересът на потребителите към напитките от групите “студен чай” и “спортни и енергийни”. И в двете групи на пазара доминират продукти, произведени от местни компании.



Данните от потреблението на безалкохолни напитки през второто тримесечие и първото полугодие дават основание да се направи благоприятна прогноза за 2006 г. Очакванията на производителите в сектора са в края на годината потреблението на безалкохолни напитки да надхвърли 1,37 млрд. литра. Това означава на глава от населението потреблението да достигне 180 литра срещу 157 през 2005 г.



През полугодието се отчита увеличение на цените на някои видове продукти – на бутилираните води с 8% и на прахообразните разтворими напитки с 3,6%. Намаление на цените има при плодовите сокове и нектари - с 2,4%, на негазираните - с 2,4%, на енергийните напитки - с 2,8%.investor.bg






Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |