В новините
 
21.07.2006 14:42   Новината е видяна 3790 пъти
Погват търговците на хранителни магазини за грамажите на пакетираните стоки
Комисията за защита на потребителите започва съвместни проверки по търговските обекти от 24 юли, съобщиха от пресцентъра на КЗП.
Експерти на комисията съвместно с Държавната агенция за метрология и технически надзор ще проверяват коректността на търговците при обявяването на цените и грамажите на хранителните стоки, които са пакетирани или опаковани предварително. В случай, че бъде установено, че масово обявените грамажи не отговарят на посочените в етикета данни, КЗП ще заведе колективен иск срещу нарушителите.
Инспектори на комисията ще следят и за предоставянето на пълната и вярна информация за продуктите, които се предлагат в бензиностанциите.
Това се налага предвид започналия активен туристически сезон, в който се наблюдава засилен интерес към тези стоки. Целта е по-висока защита на потребителите и осигуряването на правото им да получат предварителна информация преди да закупят дадена стока.

Комисията за защита на потребителите провежда интензивна кампания и за спазване задължението на търговците да поддържат регистри на предявените от потребителите рекламации. Проверките са на територията на цялата страна, като най-активни са по Черноморието предвид активния летен сезон.
Според влезлия в сила нов Закон за защита на потребителите от 10 юни търговецът или упълномощено от него лице са длъжни да приемат направена рекламация, като задължително я описват в регистър. Приемането на рекламации от страна на потребители се извършва през цялото работно време в търговския обект, където е закупена стоката или е поръчана услугата, или на адреса на управление на търговеца.
От 10 юни до сега инспектори на КЗП - Бургас са проверили 291 обекта. Съставени са 56 акта на търговци, които не са разполагали с регистри на рекламации. Санкциите варират от 500 до 3 000 лв.
КЗП - Бургас напомня на всички потребители, че могат да ползват на цената на един градски разговор националния телефон на потребителя 0 700 111 22 в случай, че попаднат в търговски обект без регистър, който да отрази предявената от тях рекламация.
Потребителите имат право да предявят рекламация на стока или услуга, независимо от това дали производителят или търговецът е предоставил търговска гаранция. Те могат да претендират за възстановяване на заплатената сума, за заменяне на стоката с друга, съответстваща на договореното, за отбив от цената или за безплатно извършване на ремонт. Ако направената рекламация се отнася за услуга, могат да изискат извършването й в съответствие с договора, отбив от цената или възстановяване на заплатената за целта сума. Рекламацията се предявява пред търговеца в устна или писмена форма, като потребителите трябва да посочат предмета на рекламацията, предпочитания от тях начин за удовлетворяване на рекламацията, съответно размера на претендираната сума, и адрес за контакт. Задължително трябва де се приложат и документите, на които се основава претенцията - касова бележка или фактура; протоколи, актове или други документи, установяващи несъответствието на стоката или услугата с договореното. Рекламацията на потребителска стока може да се предяви до две години от доставката на стоката, но не по-късно от два месеца от установяване на несъответствието с договореното. Рекламацията на услуги се предявява до 14 дни от откриване на несъответствието на услугата с предварително договорената.




Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |