В новините
 
22.07.2006 17:27   Новината е видяна 4099 пъти
Съдът разреши да се строи в Странджа
Върховният административен съд обяви за нищожна заповедта на РИОСВ-Бургас, с която бе спряно строителството на ваканционно селище Златна перла. То се изгражда в местността Дълбоки дол край село Варвара, която е част от природен парк Странджа.
Инвеститор на вилното селище е фирма "Краш 2000". Бургаската екоинспекция разпореди спиране на обекта през февруари заради защитения статут на парка, където строителството е забранено. Тогава шефът на РИОСВ Симеон Симеонов оповести, че фирмата е нарушила още четири закона, освен този за защитените територии - за опазване на околната среда, устройството на териториите, както и за водата и биологичното разнообразие. От фирмата пратиха заповедта му в съда и не спряха градежа.
Магистратите от ВАС са мотивирали решението си с това, че няма план за управление на парк Странджа. Разработването му е било задължение на екоминистерството след определянето местността за национален парк през 1995 г. В площта на парка влизат горски фонд и земеделски земи от общините Малко Търново и Царево. До началото на 1996 г. МОСВ е трябвало да обезпечи означаването на границите на парка.
"Директорът на РИОСВ-Бургас има правомощия да спира строителна дейност само ако тя се извършва в нарушение на утвърдените планове за управление и устройствени и технически планове и проекти. В случая той няма компетентност, след като липсва план, който да бъде нарушен", пише в решението на съдиите. Те дори косвено упрекват администрацията, че не е проявила активност и няма воля за защита на Странджа. Екоинспекцията в Бургас при това е осъдена да плати на „Краш 2000" 550 лв. разноски по делото.
С този мотив, който може да се ползва като практика и за следващи аналогични дела, де факто се дава зелена светлина за още строежи в природния парк, коментираха адвокати. Решението на тричленния състав може да се оспори и пред петчленка.
Вилното селище във Варвара се простира върху терен, купен от частни собственици. Те пък са придобили земята след реституция. Кметът на Царево Петко Арнаудов, който иначе е голям защитник на строежите в Странджа, обвини държавата, че лекомислено е реституирала навремето земи в природния парк.

АНАЛОГИЧЕН СЛУЧАЙ
Това е поредното дело за защитена местност, по което ВАС дава зелена светлина за застрояването й. На 27 юни върховните съдии отмениха защитения статут на местността Камчийски пясъци по искане на частна фирма. Мотивите на съда бяха, че през 1980 г. председателят на Комитета за опазване на околната среда, който е издал заповедта за обявяване на местността за защитена, нямал такива правомощия.




Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |