В новините
 
01.08.2006 12:31   Новината е видяна 4654 пъти
Двама възрастни ще получат пенсии след намесата на бургаски депутат
“Проблемите в пенсионно- осигурителната сфера са тежки и много сериозни. Често хората не са запознати с правилата, по които се изчисляват пенсиите и имат нужда от съвет за всичко, което ги вълнува във връзка с пенсиите и техния размер”.
С тези мотиви депутатът от ДПС Фатме Илияз предостави възможност на гражданите на Община Бургас и Община Айтос да се възползват от безплатни консултации с експерт от РУСО.
Разнообразните си проблеми жителите на Бургас и Айтос поставиха пред народния представител Фатме Илияз и Желязка Стойкова- специалист- контрольор “Отпускане на пенсии”.
Най-фрапиращият случай е на възрастен мъж от село Дряновец, Община Айтос, който предостави документите на съпругата си. 69 годишната Айше Реджеп Пехливан е прикована от години на легло с тежко заболяване.Тя няма средства за необходимите й лекарства, не й е отпускана пенсия, а семейството живее с пенсията на съпруга Али Осман Пехливан. Семейството трябва да се свърже с личния лекар, който да даде направление за ТЕЛК, а комисията да посети жената в дома й, за да даде становище за състоянието й- препоръча експертът. Благодарение намесата на г-жа Илияз, която се свързва с личния лекар на семейството д-р Шехов, процедурата бе незабавно задействана.
След посещение в приемната на народния представител от месец август разпореждане за нов размер на пенсията си ще получи 62- годишният Халил Мехмед. Мъжът бе един от много, недоволни от размера на настоящата пенсия, които се интересуваха какви са възможностите за преизчисляване. Да се смени базисния период за пенсиониране, откъдето е възможно да се получи по-висок коефициент бе становището на специалиста. Военната служба, добавена като стаж, ще вдигне пенсията на възрастния мъж.
Сред останалите най-често поставяни въпроси, бе реда по новата наредба за ТЕЛК-комисиите. С въвеждането на по-строги критерии хора, получавали до момента инвалидни пенсии, са загубили правото си. Да се обжалва решението на ТЕЛК-комисията и да се изчака отговорът на НЕЛК, а освен основното заболяване, довело до инвалидизация, да се приложат епикризи за всички съпътстващи заболявания- този съвет пък получи 51- годишен мъж от село Зетьово, Община Айтос.
Част от дошлите в приемната не носеха необходимите документи, които могат да установят социално-пенсионния им статус. Експертът записа личните им данни, ангажира се да направи справка и чрез народния представител да ги уведоми за правата и възможностите им за пенсия.
“Приветствам инициативата на депутата Фатме Илияз за подобни приемни, които да са близо до хората. Много са тези, за които е трудно да дойдат до областния център”- коментира експертът по социално-пенсионно осигуряване Желязка Стойкова.





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |