В новините
 
02.09.2004 06:39   Новината е видяна 6914 пъти
БСК и BSA ще си сътрудничат срещу използването на нелицензиран софтуер в професионалното обучение
Предвижда се освен предприемане на стъпки пред компетентните органи и ведомства, за въвеждане на такова изискване пред участниците в конкурси за обществени поръчки в тази област, така и уведомяване на самите кандидати относно разпоредбите на българското авторскоправно законодателство относно условията за легално използване на компютърни програми.
На пресконференция на БСК и Асоциацията на лицензираните центрове за професионално обучение бе констатирано, че обществените поръчки в сферата на професионалното обучение често се спечелват от фирми, които използват учебни помагала без уредени авторски права, както и нелицензиран софтуер. Практика е в конкурсите те да предлагат дъмпингови цени и така да печелят оферти. По този начин пада качеството на обучение и се ощетяват потребителите.
г-н Велизар Соколов, управител на АРСИС Консултинг, цитира данни за ръста на софтуерното пиратство в България.
По данни на BSA, през 2003 г. то е нараснало с три процента. Така делът на нелегално използваните програмни продукти в България е достигнал 71%, като това е първата година от 1998 г. насам, в коята използването на нелицензиран софтуер бележи растеж.
Като една от основните причини за тази негативна тенденция, Соколов посочи „чувството за безнаказаност” и разпространеното схващане за „оправдана кражба.” От 1999-та година до днес са образувани над 160 наказателни дела за употреба на нелицензиран софтуер. Само няколко от тях са приключили. Особено показателен е случай от Сливен, в който след дългогодишно протакане по съдебните инстанции, лицата, нанесли на правоносителите щети в размер на десетки хиляди долари, са осъдени да заплатят по 1000 лв. глоба.
„Международните актове и Европейските директиви изискват, вътрешните норми да предвиждат бързи и ефективни процедури за установяване и санкциониране на нарушенията в областта на интелектуалната собственост, като санкциите следва да имат превантивен и възпиращ характер”, посочи Велизар Соколов.
За съжаление статистиката с висящите дела поставя под въпрос ефективността на държавата в това отношение. Спорно е и дали примерите с конкурсите за обществени поръчки на държавните институции могат да се тълкуват като „възпиращи”, след като вече са налице редица примери, в които такива конкурси са спечелени от фирми предлагащи услугите си на базата на нелицензиран софтуер. В процедурите по Закона за обществените поръчки систематично се пропуска изискването кандидатите да представят документи за лицензиран софтуер.
Участниците в пресконференцията излязоха с предложение всички представители на държавата, които възлагат обучение по ЗОП, да разпоредят като задължителен критерии за оценка на кандидатите да се счита наличието на документ за притежаване на лицензиран софтуер за компютърно обучение и права за ползване и разпространение на учебни помагала за чуждоезиково обучение. В България няма методика за оценка какво се случва след спечелване на конкурса, няма контрол по средствата и резултатите.
Според участниците в пресконференцията е крайно време държавата да застане на страната на правоносителите, и по този начин да защити и собствения си интерес – като осигури законност, повиши данъчната активност на фирмите и предложи качествени продукти на своите данъкоплатци.
Инициативата за задължителна употреба на лицензирани програмни продукти в сферата на професионалното и езиково обучение е първото събитие от кампанията на BSA за използване на легален бизнес софтуер в България.

За контакти и допълнителна информация:
Агенция Ориндж ПиАр
Тел. 943 45 78
Факс 943 46 29
e-mail office@orange-pr.org

Име Българска Стопанска Камара
Град София
Адрес ул. Алабин 16-20
Лице за контакти Анета Алашка
URL http://b2b.bia-bg.com/
е-Мail адрес pr@bia-bg.com
Телефон 02/932 09 28
Факс 02/987 26 04





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |