В новините
 
04.08.2006 13:31   Новината е видяна 4231 пъти
813 били инвестиционните намерения за Иракли
След повече от 5 месеца чакане гражданите от инициативата "Да спасим Иракли" споделиха, че са неприятно изненадани от плахите стъпки, предприети от министъра на околната среда и водите в защита на Иракли и последните диви местности по българското Черноморие.
Реакцията на екозащитниците е вследствие на подписаната днес заповед на Министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров за временна забрана на някои дейности, включително и строителство, в района на Иракли-Емине.
Тя е със срок от една година.
Със заповедта се забранява строителство, с изключение на пречиствателни
станции за отпадъчни води, пречиствателни станции за питейни води, съоръжения за третиране на отпадъци, пътища, укрепване на свлачища и други обекти от техническата инфраструктура.
Забранява се и промяна на предназначението и начина на трайно ползване на земите и горите, извършване на сечи, с изключение на тези в изкуствено създадени култури от нехарактерни за района видове, изсичане на дървесните видове цер, благун, космат дъб, полски ясен, бяла топола, черна елша, бяла върба.
Забраната важи и за намеса и промяна на естествения характер на речните корита, засаждане и интродукция на растителни и животински видове, нехарактерни за района на защитената местност, залесяване на нелесопригодните площи в горския фонд, движение на моторни превозни средства извън съществуващата пътна мрежа, горски и земеделски черни пътища, провеждане на офроуд състезания.
Изхвърлянето на отпадъци извън определените за целта места също се забранява, както и ограждане на земите в горския и земеделския фонд, препятстващи миграцията на животинските видове.
Забранен е и добива на пясък в района.
Забраните се отнасят за територия с обща площ 39 201.782 дка.
Основанията за издаване на заповедта са, че в района на Иракли-Емине има предложения за обявяване на две защитени зони по мрежата НАТУРА 2000 – една за местообитанията и една за птиците, които почти се припокриват като площ.
На посочената площ са идентифицирани 11 консервационно значими природни местообитания.
Сред тях са бели дюни, зараждащи се подвижни дюни, източни гори от космат дъб, панонски гори със скален дъб и габър и др.
В района се намират и 6 местообитания за защитени биологични видове, като ивичест смок, леопардов смок, шипоопашата и шипобедрена костенурка, видра, алпийска розалиа и др.
Тук има и популации на редки, уязвими, ендемитни и застрашени от изчезване видове висши растения и 8 вида гъби. Всички те са с европейска значимост.

„Със заповедта - строителната дейност в местността Иракли да бъде спряна за срок от една година, министър Чакъров разочарова всички онези хиляди български граждани, които месеци наред настоятелно и без да се отказват от хроничната липса на реакция, сигнализираха МОСВ и европейските институции, че дивото урбанизиране на българското Черноморие е акт, противоречащ на волята и интересите им и удовлетворяващ тези на малцина.” – споделиха още от инициативата „Да спасим Иракли.
Според природозащитниците м инистърът се възползвал минимално от правомощията си въпреки неспирния граждански натиск.
Въпреки че в правомощията му влиза спиране на строежите за две години и от инициативата настояваха за обявяването на местността от Иракли до Емине за Защитена територия без право на строеж, Джевдет Чакъров направи минималното.
Решение, обявяващо местността за защитена, е напълно естествено в правомощията на министъра и липсата на желание да се възползва от него е озадачаваща, заявиха от гражданската група.
Те приемат и като притеснителна идеята да бъде създадена междуведомствена работна група, която да съгласува единни критерии и задължителни съгласувателни процедури при издаването на решения за инвестиционни намерения в бъдещите защитени зони по НАТУРА 2000 по черноморското крайбрежие. В нея ще влизат представители на министерствата на околната среда и водите, регионалното развитие и благоустройството, земеделието и горите, икономиката и енергетиката, Държавната агенция по туризъм, представители на Националното сдружение на общините, областните управители на Варна, Бургас и Добрич. Работната група ще заседава всеки месец с цел да постигне координация и единни критерии при издаването на разрешения за осъществяване на дейности в районите с уникални природни видове.

Според гражданската инициатива, обединяваща вече хиляди българи от цялата страна от започването си досега, е недопустимо да се говори за строежи в потенциалните защитени територии.
Единствено изключение би следвало да се направи за разнообразни приспособления и водоснабдяване, в името на щадящ природата алтернативен туризъм в местността, който обаче изрично изключва бетонно строителство, пренебрегващо българската природа.
Отговорното поведение от страна на МОСВ, според гражданите, предполага да се разяснят на местното население чрез информативна кампания преимуществата на алтернативния туризъм, който не унищожава, а се възползва по интелигентен начин от красотата на българската природа и запазва лицето на България. Заедно с това той дава възможност не само да се запази, но и да се демонстрира уникалната и крехка красота на българската природа, предоставяйки широки възможности за инициативи на местното население.
Макар гражданският натиск да бе този, който предизвика тази реакция на МОСВ и предложението за създаване на междуведомствена комисия, никъде не се и споменава за участие на гражданските сформирования при взимането на решения, които ги засягат.
„Това още веднъж доказва, че гражданското общество в страната ни страда от реципиенти във властта, които да реагират адекватно на неговите искания и да го смятат за фактор при взимането на решения.” – считат от гражданския форум.
Никъде в изказването на министъра освен това не се споменават останалите 8 диви местности по Черноморието - потенциални НАТУРА 2000 зони, за протекцията на които бе изготвен специален Меморандум от гражданските и екологични организации.
Следващата стъпка, която ще предприеме гражданската инициатива, е среща с Комисията за борба с корупцията към НС, за да бъдат извадени на бял свят корупционите практики, съпътстващи строителството в защитени територии с уникална природа.

Министърът на екологията обяви още, че в община Несебър са внесени 813 намерения за дейности, включително курортно строителство.
Ако те бъдат реализирани, ще бъдат унищожени уникални природни видове.




Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |