В новините
 
10.08.2006 12:40   Новината е видяна 4841 пъти
Откриват първата в Бургаски регион метан станция
Евтиното и екологично гориво ще се предлага в Камено.




Първата в региона метан станция ще бъде официално открита в Камено във вторник - 15 ангуст, в 15 ч. от кмета на общината Димитър Которов.
Инвестицията на “Виго метан газ” е една от най- големите за общината и с нея се откриват нови работни места.
Почти всички видове транспортни средства могат да се възползват от сгъстения природен газ като гориво, който ще се предлага в метан станцията. Най- успешно тази технология се внедрява от собственици на автомобили, които правят голям пробег – таксита, товарни, обслужващи и доставни автомобили и мн. др. Според специалистите, вграждането на метан инсталация е икономически обосновано и за автомобили с по- малък среден пробег на година. Метановата уредба се самоизплаща за кратък период от време, като по този начин спестяват значителни средства.
С откриването на новата метан станция в Камено, се удължава газопреносната мрежа в общината, а общинската фирма “Камено газ” вече е с още един голям клиент. Чрез станцията вече ще е възможно да бъде доставян газ за училища, институции и пробмишлени потребители в региона.
Освен, че е екологично чист, природният газ е значително по- евтин в сравнение с всички останали горива. Според Зелената книга на Европейската комисия заместването на петролни продукти с природен газ означава по- малко емисии на въглероден двуокис, което е предпоставка за насърчаване на използването му. Автомобилите на природен газ са по- сигурни от бензиновите или дизеловите, както и от тези, използващи пропан бутан. До момента няма нито един автомобил в света, чиято бутилка да се е взривила. Метанът е по- лек от въздуха и в случай на изтичане се изпарява свободно във въздуха.
Оборудването на метан станцията в Камено е производство на водеща италианска фирма. Според европейските изисквания, през 2020 г. 10 % от автомобилния парк на ЕС трябва да е оборудван за работа с природен газ като автомобилно гориво. Сгъстеният природен газ намира приложение не само като автомобилно гориво. Под тази форма се продава също и на потребители, до които няма изградена газоразпределителна мрежа.
Като част от алтернативните горива метанът става все по- предпочитан в сравнение с петролните продукти. Причините за това са главно икономически – ниската цена на изминат километър, но немалко са и екологичните съображения, тъй като се отделят по- малки емисии вредни газове. Съставът на сгъстения природен газ е главно метан, като той е с по- високо октаново число и изгаря по- пълноценно. Около 60 % от замърсяването вследствие на човешката дейност се дължи на транспорта.
Природният газ се изпалзва в транспорта като заместител на петролните продукти в много страни по света. Използването му като автомобилно гориво може да намали отделянето на парникови газове с 20- 25 % в сравнение с най- новите разработки на коли, използващи за гориво петролни продукти.
В България най- масово това гориво се използва от таксиметровите коли заради по- ниската му цена. Те се ориентират най- бързо към това гориво най- вече заради големия месечен пробег, който им позволява само за 2- 3 месеца да възвърнат инвестицията си в преоборудване на автомобила.
България е и на първо място в света по темпове на увеличение на автомобилите на природен газ и на второ място по темпове на увеличение на броя на метан станции. Това са показатели, които показват бързо развитие на този сектор в страната.





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |