В новините
 
10.08.2006 13:21   Новината е видяна 8581 пъти
Нова екопътека откриха в околностите на Свети Влас
Близо 19 км. екопътека „Величествен Балкан, лазурен бряг и хилядолетна история” по проект „Екотуристическа мрежа” се откри в подножието на източна Стара планина в околностите на Свети Влас.
След подписан договор между Община Несебър и предприятието за управление на дейности по опазване на околната среда към МОСВ, реализацията на проекта дава възможност на туристите и местното население да използват потенциала на подножието на Балкана за развлечение, спортуване и отдих. Екотуристическата мрежа съчетава три пешеходни маршрута. Първият от тях, “Величествен Балкан”, започва от ваканционно селище ”Елените”, минава през, местността ”Муфлоните”, връх ”Свети Илия”, местността ”Съръ гьол” и стига до “Ловно ханче”, местността “Куру чешма”. Дължината на прехода е 8 км. Вторият маршрут “Лазурен бряг” е 4.5 км. и започва от Свети Влас, “Голямата чешма”, местността ”Муфлоните”, “Подковата”, чешма ”Канелски борун” и през борово насаждение се слиза до помпена станция „Елените”. Характерен за маршрута е изключително красивия панорамен изглед към целия несебърски залив. Виждат се Несебър, Тънково, Равда, Ахелой, защитена местност ”Калината”, Каблешково, Александрово, Медово, Поморие и Странджа планина. С 6 км. преход е последният от проекта маршрут “Хилядолетна история”, който започва от “Аязмото”, през местността “Муфлоните”, “Подковата”, чешма ”Канелски борун”(“Батьова чешма”), в посока юг по “Канелски борун” се слиза до “Свети Власий” и туристически комплекс “Манастирите”. И трите маршрута има пресечна точка на историческата местност връх „Св. Илия”.
Стойността на изграденото от община Несебър съоръжение е 155 хил. лв., предоставени от МОСВ. Парите са използвани за оформяне и маркировка на трите пешеходни маршрута, поставяне на декоративен парапет и съдове за отпадъци, изработване и монтиране на места за почивка - туристически навеси, заслони и пейки, изработване и монтиране на указателни табели, разположени на ключови места по маршрутите, съдържащи карта на района и информация за посоката към определени забележителности и съществуваща инфраструктура, както и информационни табели, съдържащи карта, информация за планината, планинските маршрути, биоразнообразието, което може да се наблюдава, табели за обозначаване на отделни растителни видове.
Подножието на източна Стара планина в околностите на Свети Влас, което е предмет на проекта “Величествен Балкан, лазурен бряг и хилядолетна история” е потенциален район за включване в Европейската екологична мрежа “Натура 2000”.




Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |