В новините
 
11.08.2006 11:37   Новината е видяна 3831 пъти
За 50-годишния юбилей на Несебър като град - музей, 50 наградени
В навечерието на храмовия празник Свето Успение Богородично – 15 август, когато е Денят на Несебър и във връзка с 50-годишния юбилей от обявяването на града за музеен, туристически и курортен комплекс от национално и международно значение, Несебър ще почете 50 от най-заслужилите през годините за развитието на музейното дело личности. На специална церемония в Археологическия музей на 14 август от 18.00 ч., кметът на община Несебър Николай Трифонов ще им връчи златни значки „Община Несебър”, плакет - диобол на Месамбрия и почетна грамота.
Сред наградените са първите учени популяризирали Несебър в историческата наука, първите работници в новооткрития през 1956 г. музей, първите реставратори и консерватори на паметниците на културата на територията на старинния град, кметове и председатели на общински съвети, ръководители и дарители.
Всеки от тях е вградил своите усилия и талант, за да се стигне до голямото признание през 1983 г. , когато на декемврийска сесия, проведена в град Флоренция, Италия, Комитетът за световно наследство вписва Несебър в списъка на Паметниците на Световното културно и природно наследство. Така Несебър става един от седемте български паметника – Световно наследство и единствения град в България, вписан в този престижен списък. От 1992 год. градът е и член на Организацията на градовете Световно наследство.
Постигнатото от всеотдайно работещите за Несебър хора и институции е вдъхновение за днешните им следовници, да отстояват достойно традициите и отговорностите за града пред България и света.




Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |