В новините
 
11.08.2006 13:52   Новината е видяна 4220 пъти
Павлин Димитров: Важно е развитието на механизъм за полицейско сътрудничество чрез целеви операции
Днес в Бургас бяха представени резултатите от съвместна полицейска операция между Полиция, Гранична полиция и Миграция.

Операцията се провежда в рамките на полицията на Федерална Република Германия. Целта на този проект, финансиран по програма ФАР е въвеждането на интегриран подход при противодействието на престъпността и подобряване на взаимодействието между различните структурни звена на МВР.
Съвместната операция е в изпълнение на стратегията за интегрирано гранично управление на България и бе проведена в две фази: изграждане на временни контролни пунктове по пътя Малко Търново – Бургас и контроли в района на пристанище Бургас.
Всички полицейски действия бяха наблюдавани от 5 експерти на федералната полиция.
Черноморската ни граница е бъдеща външна граница на ЕС и успешната реализация на този проект ще позволи той да бъде прилаган и на територията на други ОДП в граничната зона.

От края 2005 г. гранична полиция осъществява партньорски проект с федералната Пол на Германия, финансиран по програма ФАР на Европейската комисия.
Основните цели на този проект са разработване и осъществяване на стратегия за интегрирано управление на границите, оптимизиране на сътрудничеството между регионалните полицейски структури в граничната зона и създаване на модерен център за обучение на служителите, работещи по контрола на синята граница. Това съобщи Ваньо Шаренков от Главна дирекция “Гранична полиция” , ръководител на проекта от българска страна.

В рамките на туининг –проекта е предвидено да се разработи пилотен модел за съвместна дейност между различните структури на сигурността в граничния район, който впоследствие да бъде предложен на други ОДП и РГС като форма на съвместна дейност.


„След 01.01.2007 г. България ще бъде част от Европейския съюз, но след тази дата ще отпадне само митническия контрол. Следващата стъпка е присъединяването на България към Шенгенския съюз ще бъде премахнат и полицейския контрол на границите. За да се случи това, обаче, страни като България, които имат общи граници с нешенгенски държави трябва да осъществяват ефективен контрол на тези граници. Германия няма външни граници, тя граничи само с държави от Шенгенския съюз. Затова нашата гранична полиция в района на Бургас ще бъде българската полиция.” – сподели днес Юрген Бишоф – ръководител на проекта от немска страна.
Той допълни, че ЕС има една задача за българската полиция – да въведе интегрирано гранично управление, включващо оптималното участие на всички структури в областта на сигурността в постоянен обмен на информация и провеждане на съвместни полицейски операции.
Структурите на МВР проведоха съвместни операции по пътищата в граничната зона преди три дни и в пристанището вчера. В тях взеха участие полиция, гранична полиция, миграция, а вчера – и митниците. Съвместните операции имат за цел да обединят ресурсите и да стимулират обмена на ноу-хау между участниците, да повишат професионализма, да увеличат натиска върху престъпния контингент и не на последно място да предотвратят многократните проверки.

Операцията се проведе в два етапа. Първият етап се проведе с участието на ОДП – Бургас и Граничната служба от 15.00 до 18.00 и от 21 до 24.00 ч. на 8 август на два организирани контролни пункта – с. Маринка и Приморско.
В рамките на този етап бяха проверени 63 МПС и 120 лица. Констатирани са 10 нарушения на Закона за движение по пътищата, 5 – на Закона за българските документи за самоличност.
Заловено е едно лице, обявено за общодържавно издирване.
В един от проверените леки автомобили са открити 135 кг месо, превозвано без необходимата съпроводителна документация, а от друг автомобил са иззети цигари “Парламент” без задължителен акцизен бандерол.
Установено бе също, че в много от автомобилите пътуват чужди граждани, които при настаняването си в места за подслон са оставили в тях документите си за самоличност и пътуват без документи, в нарушение на ЗЧРБ.

Вторият етап на операцията се проведе от 15.00 ч. в четвъртък до 01.00 ч. днес в района на пристанище Бургас. За този период бяха проверени 189 МПС, 12 кораба ( в т.ч. и подводен оглед) и 213 лица.
Съставени са 10 акта за установени административни нарушения, 5 констативни протокола и на едно лице е наложена глоба по фиш за нарушение на ЗДП.
На морското дъно са открити 5 огнестрелни цеви (чиято дървена част е изгнила) и два снаряда, единият от които вече е изваден от екип на военноморските сили.
Две лица са заловени при опит за кражба на цветни метали от района на пристанището

„Важното в тази операция са не толкова конкретните резултати, колкото развитието на механизъм за полицейско сътрудничество чрез целеви операции. Чрез тях полицейските структури трябва да развият модел за съвместно планиране, за евфективно взаимодействие, за гъвкаво преносочване на сили и за изпълнение на задачи под общо ръководство” – това сподели от своя страна шефът на полицията в Бургас Павлин Димитров.






Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |