В новините
 
14.08.2006 12:57   Новината е видяна 3710 пъти
Няма нелегален трафик на отпадъци, установи проверка на МОСВ и агенция „Митници”
Не е установен нелегален трафик на отпадъци през територията на България при проверки на експерти от МОСВ и агенция „Митници” в рамките на съвместен българо-австрийски проект.
Проектът е за укрепване на административния капацитет на български институции при прилагането на екологичното законодателство на ЕС за контрол на превоза на отпадъци.

От България се изнасят главно луминисцентни лампи, излязло от употреба електронно и електрическо оборудване и оловни акумулатори. За това е необходимо разрешение от МОСВ за износ на опасни отпадъци.
Вносът се извършва с регистрационен документ за неопасните отпадъци или разрешение - за опасните отпадъци. Внасят се основно пластмаси, хартия, стъкло, оловни акумулатори и цинкова пепел.
От средата на юни тази година досега в рамките на проекта са проверени над 60 товарни автомобила, един кораб и няколко контейнера на пристанищата в Бургас и Варна.
През юни са направени проверки на митнически пунктове „Калотина” и „Кулата”, а през юли на МП„Капитан Андреево”, митницата в Бургас, пристанище „Варна” и ферибот „Варна”.
Целта на тези проверки е практическо обучение и постигане на ефективно взаимодействие между служителите на МОСВ, РИОСВ и Агенция “Митници” за противодействие на нелегалния трафик на отпадъци. Обучението на българските служители се прави от австрийски експерти, които показват как на практика се извършват планираните проверки в страните – членки на ЕС.
По проекта са проверени 4 предприятия - за преработка на хартия в Никопол, за преработка на алуминий в Шумен, фирма „Кумерио Мед” в Пирдоп и „Лукойл Нефтохим Бургас”, за спазване на законовите изисквания за внос и износ на отпадъци.
До края на годината ще бъдат направени още три такива проверки.
От май досега са обучени около 150 митнически служители за прилагане на законовите изисквания в тази област.
Проектът, финансиран по програма ФАР на Европейската комисия, е на стойност 770 хиляди евро. Той стартира на 15 август 2005 г. Една от целите му е да се промени съществуващото законодателство в областта на трансграничния превоз на отпадъци в България във връзка с очакваното приемане на нов регламент на ЕС. С него ще се регулира внасянето, изнасянето и транзита на отпадъци в рамките на, за и от ЕС. Сред основните задачи на проекта е изграждането на ефективна система за контрол на превоза на отпадъци, както по границата, така и на територията на България и повишаването на капацитета за мониторинг и лабораторни анализи при този вид превози.





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |