В новините
 
15.08.2006 15:48   Новината е видяна 3695 пъти
24 катастрофи с деца за пърите 7 месеца на годината в бургаски регион
През първите 7 месеца на 2006г. в областта са регистрирани 24 пътно транспортни произшествия с деца и юноши с 26 ранени непълнолетни.
Сравнени с общия брой ПТП за първите седем месеца на 2006г., които са 220, те съставляват 10,9% от тях, 9,4 % от общия брой ранени , които са 276 .
В сравнение с първите 7 месеца на 2005г. при пътнотранспортни произшествия с деца и младежи до 17 г. се констатира намаление и по трите показателя.
Броя на произшествията е с три по-малко, загиналите деца – с 1, ранените - с 2.

Половината от произшествията са на теригторията на Община – Бургас.
Тук са станали 12 пътнотранспортни произшествия с 12 ранени деца.

На територията на Община Карнобат са станали 5 пътнотранспортни произшествия с 6 ранени деца, което е 20,8% от общия брой инциденти с пострадали деца.

3 пътнотранспортни произшествия с 4 ранени деца или12,5% от общия брой катастрофи с пострадали деца и 15,3 % от ранените деца, са станали на територията на Община – Айтос.
На територията на Община Поморие са станали 2 пътнотранспортни произшествия, с 2 ранени деца, съответно -8,3% от ПТП и 7,6 % от ранените.


Най-много деца са пострадали на пътна отсечка. На такива места са регистрирани 15 инцидента с 16 ранени деца. Предпоставка за голямата тежест на произшествията тук е високата скорост и интензивност на движение на МПС по тези участъци от пътя. На кръстовище са регистрирани са 5 произшествия с 5 ранени деца. На пътен възел- 2 произшествия с 3 ранени.

Основната причина за катастрофите е несъобразена скорост – 10 пътнотранспортни произшествия с 11 ранени деца.
При неспазване на необходимата дистанция са регистрирани 2 пътно транспортни произшествия с 3 ранени деца.
2 са катастрофите станали при неспазване на предимство и навлизане в насрещното движение при които има 2 ранени деца.
По два са инцидента с по две ранени деца отчетени при извършване на неправилни маневри, неправилно изпреварване и други нарущения.
1 е катастрофата при внезапно навлизане на пътното платно от пешеходец, 1 ранено дете и движение на заден ход.

През първите 7 месеца на 2006г. най-много деца са пострадали като пътници в ППС - 13 произшествия с 15 ранени деца, като ранените са на възраст между 3 и 16г.
Девет деца на възраст е между 6 и 16г.са ранени като пешеходци.


От КАТ препоръчват винаги да се има предвид, че детето, намиращо се в полезрението ни на и край платното, винаги представлява сериозна опасност и предпоставка за злополука.
В населено място, особено по оживени улици с търговски обекти и интензивно пешеходно движение, моторните превозни средства трябва да се движат със скорост под максимално разрешената, с готовност за реагиране при внезапна поява на дете – пеш, на велосипед, със скейтборд или ролкови кънки.
Търкулналата се на платното топка иззад оградата на къщата е сигнал, че след нея веднага ще изтича дете.
Ако от двете страни на платното на банкета или тротоара има деца , които разговарят отдалече, трябва да има готовност за спиране , тъй като е голяма вероятността някое от децата да се затича през платното към другите.


Когато през ваканцията оставяте детето само у дома, отделете време, за да разговаряте с него къде и с кого ще играе, когато вас ви няма. Огледайте заедно с него подходящите места в квартала, които са по-далеч от улици с интензивно движение на автомобили.
Определете подходящите безопасни за управление на велосепид места в квартала -алеи, градинки, улици, затворени за движение. Уточнете с кои деца ще кара велосипед и поговорете с най-голямото дете от групата – гласувайте му доверие да насочва и контролира по-малките да не излизат но опасните улици с интензивно движение.
Много са пътните злополуки с тежки последици поради управление на мотопеди и мотоциклети от непълнолетни юноши. Ако вашият син или близък юноша кара мотопед или мотоциклет без да е правоспособен, при това возилото е технически неизправно, той е в голям риск да пострада, независимо че управлява в собственото населено място и близо до него. Направете всичко възможно да прекратите това управление.Ако не е по силите ви, потърсете съдействие от полицията, за да предотвратите потенциално нещастие.


Когато играете навън, избирайте места, които са по-далеч от оживени улици с интензивно автомобилно движение. Когато се наложи да пресечете такава улица, съберете се в компактна група и преминете през платното само на зелен сигнал на светофара, или ако няма светофар – само когато платното е напълно свободно,без приближаващи от двете страни автомобили.
Никога не пресичайте платното тичешком. Спрете до бордюра, огледайте се внимателно първо наляво, после надясно и направете крачка на платното само при пълна безопасност. Добре е да пресичате заедно в група с възрастните.
Когато се возите в автомобил, по-добре седнете на задната седалка. Ако вече сте големи и седите на предна дясна седалка, поставете предпазния колан без шофьора да ви подканя. Това ще бъде пример и за него да постави колана. Ако шофьорът управлява с прекалено голяма скорост и изпреварва рисковано, направете тактична забележка.





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |