В новините
 
16.08.2006 12:59   Новината е видяна 4384 пъти
За своя празник Несебър се сдоби с нов символ
На своя празник 15 август – Св.Успение Богородично, несебърските граждани се сдобиха с нов символ на града си – Статуя на древен рибар, чийто автор е Ставри Калинов.
Статуята се осъществи по предложение на Инициативен комитет и с активното спомоществователство на „Форд Нокс” ООД и спонсорството на „Пайонип девелъпмънт” ЕООД, „Дженерал Травел Тур” ООД, „Галакси Пропърти Груп” ООД, „Пиринска туристическща компания” АД и „”ВРЗ.Вола.” ЕООД.
В присъствието на министри, депутати, известни личности, много граждани и гости, паметникът бе открит от Президента на РБългария Георги Първанов и кмета на община Несебър Николай Трифонов.
В своето слово държавният глава заяви, че в Несебър - перлата на българското Черноморие, е изключително предизвикателство, пред портите на град - Световното културно –историческо наследство да се съгради нов паметник, който естествено да се впише в тази хилядолетна среда.
Авторът Ставри Калинов поясни, че скулптурата представлява „новия Ной в търсене на обетована земя и може би гълъбът е намерил в този благословен несебърски бряг спасението”. Паметникът бе осветен от Н.В.Пр.Сливенския митрополит Йоаникий.
Макет на статуята бе връчена на президента при срещата му с музейните работници и международните делегации, гостуващи за празника на Несебър.

Първанов поздрави с 50-годишния юбилей наградените за активен принос през годините за развитието и утвърждаването на уникалния град.

Празничният ден продължи с тържествено събрание в Старата митрополия, където гостите от побратимените с Несебър градове, областният управител Любомир Пантелеев, кметът Трифонов и проф.Иван Маразов поднесоха своите приветствия и слова в чест на юбилейната годишнина. Бизнесмени от общината подариха за празника на града песен, в изпълнение на Антон Радичев.
Граждани и гости имаха възможността да се насладят и на изпълненията на ФА „Слънчев бряг” с ръководител Данислав Кехайов на площад „Месамбрия”.
Финален акорд на празничния ден бе гала-спектакъл на НФА „Пирин” на Амфитеатъра в античния град. На тържествена церемония бяха връчени званията „Почетен гражданин на Несебър” на Пенко Апостолов, инж.Симеон Мицов и Николай Трифонов. Водещ на церемонията бе любимият на няколко поколения актьор Васил Михайлов, който зарадва публиката със спонтанно изпълнение на песента от филма „Капитан Петко войвода”.
С изключително ефектен пиротехнически спектакъл оцветил августовската вечер и на фона на песента за Несебър на Митко Щерев приключи изпълненият със събития празничен ден.





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |