В новините
 
18.08.2006 06:29   Новината е видяна 3641 пъти
Кметове дискутираха проблеми на културния туризъм в Несебър
Дискусия, посветена на проблемите на културния туризъм, събра в Конферентния център на стария Несебър градоначалници на европейски градове, включени в списъка на Световното културно наследство. Международните делегации от ХVIII-ти район на Будапеща – Унгария, Охрид – Македония и район Петроградски на Санкт Петербург, гостуват в града ни по покана на община Несебър.
Да се намери баланса между богатото културно-историческо наследство и икономическото развитие на всяка от страните, бе акцент в днешната среща. Необходимостта от всеобщи усилия за съхранение и популяризиране на културното наследство, обедини европейските кметове около предложението, в бъдеще да се осъществи обмен на делегации, включващи специалисти в областта на образованието, културата и архитектурата. Обсъждана бе и възможността за засилване прагматизма в отношенията на международно сътрудничество. В тази връзка страните се договориха за предстоящи срещи на инвеститори, строителни предприемачи и бизнесмени от различните страни. Реализацията й би била полезна за всеки един от градовете, в предвид плюсове и минуси от развиващо се мащабно строителство. Предвижда се през втората половина на 2007 г. в съседна Македония да се свика поредна среща, по въпроси свързани с усвояване на средства от Европейските фондове.
В края на настоящата година Несебър ще бъде домакин на водещи туроператорски фирми от страните-участнички. Единодушно бе приета предложената от кмета на общината Николай Трифонов идея за съвместно отбелязване на празника на славянската писменост и култура – 24 май, чрез обмяна на музейни изложби, фолклорни състави и др.
Следваща конференция на градовете Световното културно наследство бе насрочена за първото шестмесечие на 2007 г. в Будапеща – Унгария.
Срещата приключи със заключителен документ, посочващ конкретните ангажименти на всяка от страните-участнички.




Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |