В новините
 
23.08.2006 08:01   Новината е видяна 4131 пъти
Надка Караджова с наградата „Нестинарка” от Фолклорния фестивал в Бургас
Тази година журито, на Международния фолклорен фестивал с председател проф. Иван Маразов, присъди националната награда за изпълнител на български песенен фолклор “Нестинарка” на Надка Караджова.
“По-скъпа от българската публика за мен няма. Българската летва е толкова висока, че съм отговорна да я държа такава.
Стъпвам на бургаската сцена като в олтар. Тук за първи път изпях една от най-любимите си песни ”Планино, Стара планино”.
Публиката ме направи това, което съм.
Благодаря на общината, на кмета на Бургас и на организационния комитет, че съм заслужила тази тежка и отговорна награда. Това е най-голямата награда за мен”, каза от сцената развълнуваната певица при получаването на статуетката.


Една от загадките на България, е родена сред многото обикновени момичета в село "Три водици", край гр. Пазарджик (в Централната част на България). Расте, заобиколена от блестящи певци и музиканти, които изпълват нейното крехко съзнание с обаянието и неповторимата красота на песните и свирните от този, изключително богат на фолклор край.
Надка Караджова е родена на 14 март 1937 година, а през 1953, благодарение на най-известният български фолклорист и незабравим композитор и диригент Филип Кутев, се докосва до своята детска и моминска мечта, стаена дълбоко в кътчетата на нейната душа. Тя става част от древното народно изкуство – еманация на духовната същност на един народ беден, но талантлив и емоционален, събрал мъдростта на времето и изпитанието. Едва 16 годишна, тя успява да блесне с таланта си и да стане една от 45-те певици, представляващи българското вокално богатство, събрано в Държавния ансамъбъл, с диригент Филип Кутев. Надка издържа на проверката на времето – неумолимо и безкомпромисно, за да служи на изкуството и хората в продължение на цели 40 години в рамките на ансамбъла. Освен хоровия репертоар, солистката събира и разработва свой личен архив – огромен, престижен, недостижим, достигащ цифрата от 350 песни.
След като се разделя с кариерата си в Държавния ансамбъл и взима участие в хоровете "Космически гласове" и "Големите гласове на България", Надка Караджова, заедно с дъщеря си Светла Караджова, основава КВАРТЕТ "СЛАВЕЙ" и тръгва с него по света, за да накара всеки свой слушател, в което и да ъгълче на планетата, да потръпне от силата на нейното изкуство и да изпита преклонение към достолепните традиции на БЪЛГАРИЯ.
За 50 годишната си творческа дейност Надка Караджова е носител на редица престижни награди и отличия като: Орден "Кирил и Методий", орден "Народна Република България", орден "Стара планина", призовете "Братислава", "Златно перо", втора награда на Би Би Си за поп музика с песента "Заблеяло ми агънце", отличията "заслужил" и "народен" артист и още много международни награди. Тя има зад гърба си над 13,500 концерта, стотици студийни записи в Българското национално радио, 27 албума, много филми, заснети от Българската национална телевизия и огромен репертоар от неповторими фолклорни шедьоври.
КВАРТЕТ "СЛАВЕЙ" е изключително известен по целия свят. Основан е през 1991 година от несравнимата българска фолклорна певица Надка Караджова. Останалите три гласа в квартета са всепризнати солистки от Държавния ансамбъл "Филип Кутев"-Светла Караджова, Лиляна Галевска, Стоянка Лалова.





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |