В новините
 
29.08.2006 14:58   Новината е видяна 4382 пъти
Несебър събра видни иконографи
12 видни иконографи от цялата страна подредиха в Несебър най-добрите постижения на Българската иконография. За втора година община Несебър е домакин на фестивал на иконописта, в рамките на който от 28 август до 1 септември в античния град си дават среща български творци, изкуствоведи и богослови, занимаващи се с проблематиката на православната икона.
С изпълнения на група за църковно песнопение Юлангело, фестивалът на християнските изкуства бе открит официално днес от секретаря на общината Миглена Щерионова. 94 творби подредиха авторите в трикорабната базилика „Старата Митрополия”, сред които могат да се видят както икони от ранното Средновековие до Възраждането, така й миниатюрна резба, дърворезба и резба върху слонова кост.
Като комплимент към община Несебър авторът Димчо Димчовски е включил в експозицията си точен препис на несебърската Св.Богородица. Според Димчовски най-висша функция на иконата е нейният литургичен прочит, чрез който тя се превръща в прозорец към друг свят. „Трябва по-често да се срещаме с православната иконата. Заставайки пред нея, ритмичността, магията и вложения труд на иконописецът приспиват телесните сетива и отвежда към духовна сетивност. А това прави човек благ и смирен.” – споделя авторът.
Джо Витрано е чуждестранният творец в тазгодишното издание на проявата. Занимавал се е със скулптура, бижутерия, докато открил в себе си интереса към православната икона. Италианецът участва с шест свои творби с живописен слой върху златна подложка. Неговите икони са в примитивен стил, но имат препратка към стугатската икона, чиято техника позволява ефирно излъчване, според българските му колеги. Чисто интуитивно Витрано е достигнал до тази техника, като по този начин доближава иконата не до феномена, който е тя, а на преживяване на мирянина пред нея, допълват те.
Паралелно с изложбата, иконографи и майстори - дърворезбари в уъркшопове демонстрират етапи от производството на своите творби. В рамките на фестивала участниците имат възможност да разменят идеи и опит, както и да обогатят познанията си, чрез лекциите и дискусиите предвидени в програмата. В три последователни дни в Конферентния център на Несебър от 18.00 ч. реферати ще изнесат:
проф. Георги Тодоров на тема „Иконата в откровение и въображение”,
проф. Георги Каприев – „Евсевий Кесарийски против иконите”,
доц. Мариян Стоидинов – „Светлината в иконата”,
проф. Калин Янакиев – „Иконата като присъствие на словото” и проф. Слава Янакиева – „Езически следи в християнската култура”.
Най-хубавото постижение на фестивала е, че има ядро от млади хора, които работят за проявата и стават все по-добри иконографи. И ако за един народ бъдещето са децата, то за фестивала на иконописта бъдещето е в тях, категорични са организаторите.





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |