В новините
 
31.08.2006 08:49   Новината е видяна 3887 пъти
Тракийските накити открити в Синеморец отиват в Националния исторически музей
Днес, в Община Царево кметът Петко Арнаудов се срещна с директора на Националния исторически музей Божидар Димитров.
Кметът и началникът на РПУ-Царево предадоха на шефа на Националния исторически музей откритите при разкопките в село Синеморец тракийски накити.
По искане на кмета Арнаудов археоложката Даниела Агре получи разрешение да извърши аварийни археологически разкопки на надгробната могила в землището на Синеморец от председателя на Съвета за теренни проучвания и директор на АИМ-БАН проф.д.и.н. Васил Николов.
Кметът Петко Арнаудов поиска от Служба “Земеделие и гори”-Царево да преустанови възстановяването на земеделски имоти в района на разкопките в местността “Поляните” в землището на Синеморец с оглед осигуряването на нормални условия за работа на археолозите. Кметът изпрати писмо до министъра на културата и Националния исторически музей в София с искане за издаване на разрешение за довършителните теренни проучвания и продължаване на работата по разкопките.

В писмото се изразява готовност на Община Царево да поеме изцяло или частично финансовата издръжка на археологичесакия екип, както и да осигури други възможни действия по охрана и обезопасяване на проучвания терен.
До настоящия момент Община Царево е осигурила електрическото осветление на терена и чрез РПУ – Царево - охрана на обекта.

„Като отчитам, че намерените при разкопките паметници на културата са държавна собственост и са с общонационално значение и с оглед перспективата за развитие на територията на Община Царево на културно – исторически туризъм, моля за Вашето съдействие да се организира експозиция в гр. Царево на намерените паметници на културата.” – пише още кметът на Царево в писмото до културното министерство.
Общинска администрация Царево проучва възможността да се предостави подходящо помещение.
В писмото се иска и съдействие за актуализиране списъка с обектите – паметници на културата на територията на Община Царево.









Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |