В новините
 
31.08.2006 15:02   Новината е видяна 4696 пъти
Награда за млади таланти за първи път на Аполония
Награда за млади таланти ще бъде учредена на 22-рото издание на празниците на изкуствата “Аполония”, които се откриват утре в Созопол.
Наградата ще бъде обявена лично от министъра на образованието Даниел Вълчев на старта на фестивала.

Официалното откриване на празниците ще стане с концерт на Младежката филхармония при Националното музикално училище “Л. Пипков”.
Тя ще изпълни произведения на Волганг Амадуес Моцарт, под чийто знак ще премине тазгодишното издание на “Аполония”.
Началото на концерта е в 20.30 часа на сцената на амифитеатъра.
Два часа по-рано в Художествената галерия Красимира Джисова и Александър Шпатов ще представят свои творби - поезия и проза под мотото “Младите в литературата”.

Силно присъствие на млади участници се очертава в тазгодишното издание на артфестивала.

Именно като поощрение на таланта на младото поколение е учредяването на новата награда, която ще стане ежегодна, казаха организаторите от фондация “Аполония” и община Созопол.
От 1999 г. досега се присъжда наградата “Аполон Токсофорос” за изключителен принос в развитието на българската култура и представянето й зад граница.
Статуетката притежават пианистът Людмил Ангелов, актьорът Ицхак Финци, музикантът Теодосий Спасов, писателят Георги Данаилов, режисьорът и актьорът Мариус Куркински и писателят Георги Господинов.

По повод 20-годишният юбилей на фестивала Почетен знак получиха български творци от различни изкуства за приноса им в живота на празниците на изкуствата в Созопол.


Две изложби от днес ни въвеждат в артсъбитието.
Първата е посветена на 110-годишнината на Националната художествена академия.

В другата показват твориби Греди Асса, Андрей Даниел и Вихроний Попнеделев. Тяхната експозиция е озаглавена „Така правят всички" и е посветена на на 250-годишнината от рождението на Моцарт.
Театралната сцена се открива с постановката на Възкресия Вихърова „Английска любовница". Режисьорката ще покаже още един свой спектакъл в Созопол - „Домът на Бернарда Алба" от Федерико Гарсия Лорка.
Лили Абаджиева идва на Аполония с „Отело", а Десислава Шпатова с „Отделената глава" от Айрис Мърдок и авторския й спектакъл „Кафе и цигари" .
Гостите на Аполония ще могат да видят отново и „Дон Жуан" на Александър Морфов.
Нов драматичен театър Сълза и смях идва в Созопол с пиесата Кой се страхува от Виржиния Уулф от Едуард Олби. Режисьор е Людмил Тодоров.
Силна е и традиционната литературна част тази година.
Тя стартира с представяне на произведения на младите автори Красимира Джисова и Александър Шпатон, и двамата лауреати на Националния конкурс за дебютна литература „Южна пролет", 2006.
Едно от премиерните заглавия в програмата е новият превод на „Хамлет" на Александър Шурбанов.
Актьорите Виолета Дечева, Атанас Атанасов и Десислава Стойчева ще помогнат за представяне на безсмъртното произведение.
Александър Шурбанов е преводач на образци от световната литература като "Кентърберийски разкази" на Джефри Чосър, "Изгубеният рай" на Джон Милтън.
Богата е и програмата в Джаз клуба.
Там с особен интерес на 7 септември се очаква концерт на Теодосий Спасов и група „Фоникс", съвместна българо-швейцарска продукция.
На 9 септември е концертът с участието на Арабел Караян - като вокал и перкусия.
Васил Петров се качва на джазсцената със своите приятелки - Белослава, Мария Илиева и Весела Бонева, както и с един куп именити наши джазмени, с които представя проекта "Васил Петров и приятелки".
Със специалното участие на Мария Илиева ще бъде и концерта на Графа, който носи името „Най-щастливият човек”.
Неврокопският танцов ансамбъл и Николина Чакърдъкова ще представят на сцената на Аполония Магията на българския фолклор.
В Созопол ще бъдат отбелязани и 55 годони от създаването на Ансамбъл „Филип Кутев”.
Българското кино ще бъде представено от режисьора Андрей Слабаков и неговия филм „Ерудитът”, както и от Анри Кулев и „Врабците през октомври”.
По традиция и тази година ще се представят деца, отличени в конкурса „Духовно огледало".
В края на Аполония на 10 септември, световноизвестния ни цигулар Минчо Минчев ще представи постиженията на майсторския си клас от млади таланти от цял свят.





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |