В новините
 
13.09.2006 13:52   Новината е видяна 4385 пъти
Божидар Божков с награда за най – добър материал
Маги Малеева подкрепи публично гражданската инициатива

Поредна награда спечели бургаският журналист Божидар Божков за материал свързан с опазването на дивата природа в България.

Под патронажа на посланика на Федерална Република Швейцария в София, в Ботаническата градина на Софийския университет пред десетки обществени личности Фондация Биоразнообразие връчи Първата годишна награда за кампания в полза на опазване на биоразнообразието на единствената непрофесионална кампания сред номинираните – гражданска група „Да спасим Иракли”.
Кампания „Да спасим Иракли” беше избрана сред 12 други изключително силни кандидатури като кампаниите „България без цианиди” (благодарение на която Източните Родопи и Централния Балкан засега са спасени от изтравяне с 10 000 тона цианид, предвиждан от инвеститорите „алтънджии”), Кампанията за спасяването на Кресненското дефиле (която успя след 4-годишни усилия да предотврати строежа на магистрала там, където тя би унищожила стотици уникални животински видове), кампанията „България – свободна от генномодифицирани храни” и още 9 национални кампании.
Общо 32 номинации за различните категории са постъпили в БФБ. Предложенията са дошли не само от институции и неправителствени организации, но и от отделни граждани.
Първата награда „Да Спасим Иракли” в категорията „Кампания на годината” гражданската група дължи на журито, което оценява безпристрастно, но страстно обича природата, в следния шарен състав - Георги Божинов – председател на Комисията по околна среда и води в Народното събрание, Ива Петрони – журналист със специално отношение към планините, морето и хората, Магдалена Малеева – спортист и еколог по душа и Ивайло Вътев – директор на „Прайсуотърсхаускупърс”
Победителите получиха „Зелен пояс” - първи дан - от естествени материали, който е признание за способността им да се борят в защита на природата.
По време на официалния коктейл в Ботаническата градина в столицата подписа си под исканията на Гражданска група „Да Спасим Иракли” за спасяването на НАТУРА 2000 териториите по морето от бетонните строежи енергично сложи и световноизвестната прима-тенисистка Маги Малеева, чието отношение към природата и позиция по проблема буди възхищение.
Сред номинираните в категорията за НАЙ-ДОБЪР ЖУРНАЛИСТИЧЕСКИ МАТЕРИАЛ, СВЪРЗАН СЪС ЗАПАЗВАНЕ НА БЪЛГАРСКАТА ДИВА ПРИРОДА, 2 от 5-те номинации са материали за Иракли и кампанията, бореща се за опазването му – по една в Канал 1 и БТВ.
Наградата в крайна сметка отиде обаче при Божидар Божков от в-к „Сега” за материала му, разследващ строежа на вилно селище в Природен парк „Странджа” до с. Варвара по южното ни Черноморие. Божков неведнъж е отразявал акциите на „Да Спасим Иракли” - репортажите му по темата „Иракли” бяха важна част от формирането на активно критично обществено мнение, готово да защити правата си.
Отдаването на обществено признание за действията на групата през последните 6 месеца има и парично измерение в размер на 500 лева, на които от инициативата са убедени, че веднага може да се намери общественополезно предназначение.
Церемонията по връчването на наградите беше логичен завършек на първия етап от кампанията, но от инициативата са все така нащрек - само преди 2 дни отново беше забелязан багер в местността, оградата около парцела на Swiss Properties все още не е махната въпреки издадения от РИОСВ - Бургас акт за нарушение, а охранители на и около плажа твърдят, че дори и отпадъците по плажа са частна собственост, която „не бива да се пипа”.
В неделя завърши поредната инициатива на групата – велопоходът, чиято мисия бе да информира местното население по пътя за преимуществата на алтернативния туризъм пред масовия и да посети застрашените НАТУРА 2000 зони по Черноморието. В организираната за по-малко от седмица акция се включиха повече от 30 колоездачи от цялата страна с идеята да помогнат с каквото могат за спирането на бетона. Те събираха подписи във всеки град, през който минаваха. Приятна изненада бе фактът, че повечето местни хора от Каварна, Балчик, Шкорпиловци, Варна и мн. други крайморски градове симпатизират на каузата, въпреки че притежават земи близо до морето, които биха могли да продадат.





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |