В новините
 
19.09.2006 10:14   Новината е видяна 3269 пъти
Тримата висши магистрати срещу 4-тата поправка на Конституцията
Тримата ръководители на съдебната власт отново възразиха срещу тайната конституционна политика на парламента.
Председателят на Върховния касационен съд Иван Григоров предупреди, че и 4-та поправка може да отиде в Конституционния съд, а главният прокурор Велчев директно попита необходим ли е такъв инспекторат, кой ще го контролира и дали той ще свърши това, за което е предназначен.

Припомняме, става въпрос за идеята нов орган - инспекторат - да следи за работата във върховните съдилища и прокуратури.

И главният прокурор, и председателите на върховните съдилища отбелязаха факта, че както при третата поправка в Конституцията, така и сега при четвъртата, парламентът законодателства тайно по въпроси, които пряко засягат съдебната власт.

Никой от тримата не е запознат с проекта за четвъртата поправка.

Велчев не е убеден, че това е отговорът на проблемите на българската съдебна власт.

Към това Иван Григоров добави, цитиран от Дарик радио, че ако четвъртата поправка бъде приета в този вид, в който се тиражира в медиите, има сериозна опасност отново да се създаде конституционен казус за намеса на законодателната власт в съдебната, защото - подчерта Григоров - тези инспектори ще бъдат безспорно политически избор и заедно с 11-те члена на Висшия съдебен съвет от парламентарната квота ще се наруши балансът между властите.

Единствено Константин Пенчев заяви, че според него промени трябва да има, защото настоящият модел на съдебната система не е най-удачен.

Той припомни, че от 15 години се спори за мястото на този инспекторат и дали инспекторите могат да следят делата във върховните съдилища и върховните прокуратури и ако инспекторатът мине към ВСС, може би ще се премахне усещането за вмешателство в работата на съдебната власт.

Той обаче обяви, че мястото на една такава реформа е не в Конституцията, а по-скоро в Закона за съдебната власт.





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |