В новините
 
19.09.2006 10:20   Новината е видяна 3936 пъти
Три пристанищни и летищна концесии тръгват до януари
Три концесионни процедури за пристанищни терминали и летище ще стартират до края на годината, заяви на пресконференция в понеделник министърът на транспорта Петър Мутафчиев. Той представи приоритетите на ведомството в изтичащите месеци до 2007 г.

В началото на октомври се окачва МС да обяви процедурата за концесионирането на летище Русе, което от 15 години не се ползва нито за граждански, нито за военни полети. Сега идеята е то да обслужва основно карго полети и да привлече нискотарифни авиокомпании, които да го ползват по-скоро като помощно на международното летище в Букурещ. Към концесията интерес е проявил чуждестранен инвеститор, който се очаква да налее минимум 13 млн. лв. в инфраструктурата.

Работи се и по концесионирането на летищата в Горна Оряховица и в Пловдив. За първото върви уточняване на собствеността в Министерството на отбраната, при второто проблем са 75 дка земя и терминала, които преди време са били продадени. Сега се преговаря със собствениците за обезщетяването и възстановяването на терените на летище Пловдив.

Процедурата за частно управление на два пристанищни терминала и един речен порт вероятно ще се обяви в началото на декември. Като общ обект ще се обявят за частно управление товарният порт Видин-север и Фериботният комплекс, процедури ще има и за пътническия терминал Видин-център и пътническото пристанище Лом.

До края на годината ще бъде обявен и търгът за проектиране и строителство по проекта за реконструкцията и електрификацията на жп линията Първомай- Свиленград и турската/гръцката граници, чиято дължина е около 114 км.

Готова е тръжната документация за отсечките София-Карлово-Зимница и Карнобат-Сингел, които са важни връзки за Коридор № 8, каза Мутафчиев.

Той посочи още, че до края на седмицата ще е готова и тръжната документация за строежа на интермодален терминал в София, който ще е изгражда край гара Подуяне-разпределителна. Това ще е първият проект, с който България ще кандидатства за финансиране от Европейския съюз по оперативната програма “Транспорт”, каза Мутафчиев. Вече е изготвено прединвестиционното проучване, което е финансирано от Канадската агенция за международно развитие. В процес на изготвяне е подборният устройствен план на съоръжението, което трябва да съчетава жп транспорт, ТИР-терминал, карго превози и паркинги. Само първият етап от изграждането му по предварителни изчисления е 15 млн. лв. Гара Подуяне-разпределителна е избрана заради близостта си с летище София, което също може да се включи в логистичната връзка, и защото основната част от терена е собственост на Националната компания “Железопътна инфраструктура”, обясни транспортният министър.





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |