В новините
 
19.09.2006 10:21   Новината е видяна 3079 пъти
Българите работят дълго, но непродуктивно
България се нарежда на едно от челните места в ЕС по продължителност на работната седмица, но поради относително посредственото качество на работната сила и слабите синдикати многото работа не води автоматично до по-бързо нарастване на заплащането.
Това сочат данни от 2005 г. на доклад на Европейската фондация за подобряване на условията на живот и труд, анализ на "Икономист интелиджънс юнит" (ИИЮ) за българския пазар на труда и публикации в западната преса от последните дни.
България следва тенденцията на повечето от новоприетите държави - членки на ЕС - най-много работят в Естония и Литва, а най-малко - в Италия и Франция. Официално у нас се работи 40 часа в седмица при 48 часа максимално допустими според действащата директива на Еврокомисията.
В доклада обаче се посочва, че недостатъчно активната позиция на синдикатите е основната причина да няма и помен от усилие работната седмица да бъде намалена до 35 часа, например както е във Франция. ИИЮ също откроява България като страна със сговорчиви профсъюзи и без сериозни стачки през последните години.
В България се работи сравнително дълго, но страната отстъпва сериозно от европейските стандарти по ефективност. Според чуждестранни инвеститори продуктивността на българските им предприятия в началото на дейността е до 7-8 пъти по-ниска от тази на европейските. Спрямо ниското заплащане, на което се съгласяват (основната заплата е близо два пъти по-ниска от тази в Латвия, в момента най-бедната в ЕС), българите предлагат относително добри начални умения, но много хора продължават да емигрират и е особено трудно да се намерят добри счетоводители и мениджъри, посочва ИИЮ.
Въпреки това сходната култура и манталитет са достатъчно основание поне в следващите 5-10 години България да привлича голям инвеститорски интерес от западни компании, допълват от "Икономист".







Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |