В новините
 
23.09.2006 08:18   Новината е видяна 3383 пъти
България сред първите по психични заболявания
За една година психичните разстройства в България достигат до 20 процента от общата заболеваемост и са сред най-високите нива в сравнение с другите седем европейски страни, включване в изследване на Световната здравна организация (СЗО). Това се записано и в основния план за развитие в България на психиатрията в общността през следващите десет години. Планът е дело на български и финландски експерти, работещи по туининг проекта "Подпомагане на прехода от институциализирани психиатрични здравни заведения към модел на психиатрия в общността в България".

В България преобладават тревожностните разстройства, които са 13,1 на сто, следвани от депресията - 8,5 на сто, сочи проучването на Световната здравна организация.

Според д-р Тимо Туори, който е постоянен туининг консултант, у нас има развита мрежа от диспансери, които са подходяща база за изграждане на мрежа от центрове за психично здраве в общността.

В България се забелязва неравномерно разпределение на психиатричните дейности - както болничните, така и извънболничните, като психиатрите работят най-вече в големите градове, каза той.

Предлагането на психосоциални рехабилитационни услуги в България е твърде ограничено, се посочва още в основния план. В момента работят само пилотни центрове в София, Благоевград, Пазарджик и Варна, но се предвижда да бъдат осъществени още осем пилотни проекта, финансирани по програма ФАР.

Битовите условия в отделенията в психиатричните болници и в диспансерите са различни, но обикновено са незадоволителни, се казва още в основния план. В стаите са настанени прекалено много пациенти, без каквото и да било лично пространство, а хигиената е на ниско ниво, допълни д-р Туори. Според него персоналът в тези заведения е крайно недостатъчен.





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |