В новините
 
28.09.2006 19:24   Новината е видяна 3764 пъти
Политиците пречат на борбата с корупцията
Парламентарната комисия за борба с корупцията с председател Бойко Великов от Коалиция за България разкри в годишния си доклад, че политиците от изпълнителната и законодателната власт възпрепятстват борбата с корупцията. Червеният народен представител обяснява в документа, че това става с малки трикове, като например недостатъчна ангажираност на ризличните държавни институции, които могат да инициират законодателни промени в тази посока. Същите политици директно отхвърляли конкретни изменения и допълнения, предложени от комисията. "Правят се опити за запазване на действащото законодателство, въпреки установените и доказани от прокуратурата и други институции корупционни условия", оплаква се още Бойко Великов.

Той предлага да се изработи система за по-цялостен преглед на действащото законодателство. Според него е крайно необходимо по-тясно взаимодействие със специализираните комисии в Народното събрание, съответните министерства и агенции и неправителствените организации. Червеният депутат е категоричен, че е нужен контрол за действията на изпълнителната власт, свързани със законодателни инициативи.

Бойко Великов смята, че все още не е достатъчна подготовката на отделни министри за парламентарния контрол. Според него се правят опити да се представя само позитивната страна в дейността на съответните ведомства, без да се очертаят ясно конкретните корупционни проблеми. "Предлаганите мерки за преодоляване на корупционната среда и условия са недостатъчни и в немалко случаи решават частично или въобще не решават възникналите проблеми", оплаква се червеният народен представител.

В началото на работа на парламентарната комисия за борба с корупцията тя е срещнала "стена" в лицето на изпълнителната власт за разкриване на корупционни практики. Преди година отговорите на министрите по конкретни въпроси умишлено се бавели, което от своя страна забавяло дейността на комисията да приключи съответния сигнал в законов срок. Точно по този повод Бойко Великов е сигнализирал премиера Сергей Станишев и председателя на Народното събрание Георги Пирински за реакциите на министрите. Чак след това нещата се променили в положителна насока.

Анализът на комисията "Антимафия" в парламента показва, че е недостатъчно доверието към институциите и липсва респект от антикорупционни структури и техните действия. Великов е категоричен, че системите за вътрешен контрол в отделните ведомства не работят достатъчно ефективно, което водело до ниска разкриваемост на корупционните действия в министерствата. "Корупцията се приема като средство и начин за разрешаването на определени проблеми на всички нива във властта - от най-ниските нива на държавните служители до нейните представители във високите етажи на властта", заключава депутатът.

За една година работа на комисията "Великов" е разгледала най-много сигнали за корупция в съдебната власт - 101. В местната власт те са 98, в органите на изпълнителната власт са 53, в земеделието са 33, в органите на МВР са 28. За една година сигналите за корупционни практики в здравеопазването са 20, в образованието са 16, в данъчните органи са 12, в митниците са също 12. Впечатление прави, че има подадени само 4 сигнала за корупция при усвояването на парите от еврофондовете, а сигналите за политици или партии са само два.

Броят на постъпилите сигнали в съответните области не може да бъде критерий за корупционна среда или липсата на такава, категоричен е шефът на антикорупционната комисия. Според Бойко Великов това по-скоро е показател да активността на гражданското общество в различните региони на страната.




Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |