В новините
 
28.09.2006 19:28   Новината е видяна 4086 пъти
Иде бум на сделките с имоти заради ЕС
Засилено търсене на недвижими имоти прогнозират брокерите през следващите месеци след новината за членството на България в ЕС от 1 януари догодина.
Активността ще се усети най-сериозно на жилищния пазар, главно заради очакванията за покачване на цените след присъединяването.
Според управителя на агенция "Явлена" Страхил Иванов в София тя вече е факт, като през последните два месеца се наблюдава засилен интерес към покупка на жилища.
Показателен е и срокът на сделките - ако доскоро той беше 3-4 месеца, в момента сделка се сключва след максимум месец-два търсене, коментира той.
Подобна е ситуацията в малките и средните градове на страната. По данни на местни нотариуси за последните 7-8 месеца на места са сключени сделки, колкото за цялата 2005 г., посочиха от "Явлена".
Според Страхил Иванов тази ситуация на пазара ще се задържи и през следващите 3-4 месеца, като до края на годината се очаква броят на сделките с имоти в страната да повтори рекорда от 250 000, поставен през 2005 г.
На подобно мнение застана и председателят на Национално сдружение недвижими имоти (НСНИ) Орлин Владиков, според който българският имотен пазар ще повтори развитието на този в Чехия, Полша и Унгария преди влизането им в ЕС. Последните месеци преди присъединяването им броят на сделките с имоти в тези страни нарасна с 25-30% спрямо предни години. Активност имаше във всички сегменти на пазара - жилища, офиси, складови, търговски площи, заради очакванията за ръст на цените. Очаквам това да се случи и у нас, обясни той.
Светослава Георгиева от "Адрес недвижими имоти" също очаква динамично търсене на жилища през последните месеци на годината. Пазарът тогава обичайно е силен, но сега катализатор ще е и датата за членство в ЕС, посочи тя. От "Адрес" обаче уточниха, че активността на софийския пазар през лятото се е дължала не толкова на оптимистичните прогнози за членството ни в ЕС, а по-скоро на отмиращата тенденция към сезонност на търсенето.
През последните месеци определено имаше засилено търсене на жилища, но част от продавачите, предимно на старо строителство, оттеглиха офертите си на пазара в очакване да продадат по-скъпо догодина. Скок на цените обаче не се очаква, предупреди Георгиева. Според агенцията през първите 2-3 месеца на 2007 г. дори ще има известен застой на жилищния пазар.
Разочарование на продавачите, които са очаквали сериозно поскъпване на имотите след 1 януари 2007 г., предрече и Орлин Владиков. Голяма част от хората у нас си мислят, че с влизането ни в ЕС цените на всички имоти ще се вдигнат и възлагат прекомерни надежди на пазара. Всъщност през следващите години се очаква плавно поскъпване на недвижимата собственост и същевременно сегментиране на пазара на нисък, среден и висок клас имоти. Това до голяма степен ще определи цените, както и темповете, с които те ще се покачват, обясни председателят на НСНИ.
Ако допреди година цените на панелните жилища в София се вдигаха с по 40-60%, с колкото и тези на новото тухлено строителство, то сега вече темповете на поскъпване в двата сегмента ще са много различни, обобщи Орлин Владиков.
Според него с най-висок темп ще поскъпва новото луксозно строителство, както при жилищата така и при бизнес площите. Става въпрос за сгради с отлично местоположение и качествено изпълнение. Очаквам техните цени следващата година да се покачат с между 8 и 12%, докато поскъпването на масовото строителство ще е в рамките на 5-10%, коментира той.
Според брокерите са нереални и очакванията цените на имотите у нас да се изравнят с тези в големите западноевропейски столици заради разликите в икономическото развитие, покупателната способност на населението и състоянието на инфраструктурата.
Активно търсене се очаква и на пазара на земя и на офис площи, коментират още брокерите. Според председателя на FIABCI - България Валентин Съйков недостигът на качествени офиси у нас ще продължи и през следващите 1-2 години. Причините са навлизането на големи компании и разширяването на бизнеса на тези, които вече са на пазара, както и нуждата от работни площи за служителите на европейската бюрокрация. Постепенното излизане на българските компании от офисите в жилищни сгради пък се очаква да доведе до засилено търсене на по-нисък клас помещения, съответно при по-малък наем - в рамките на 7 до 10 евро/кв. м.




Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |