В новините
 
29.09.2006 19:25   Новината е видяна 3236 пъти
Три града със система за предупреждение при бедствия
двора на Националния институт по метеорология и хидрология - филиал Варна бе открита и осветена обновената сграда и новата лаборатория за хидро-метеорологични изследвания.
Това е епохално събитие за института, защото е първата нова лаборатория след откриването на станциите в Шабла и Калиакра през 1950 г., изтъкна директорът на варненския филиал на Националния институт по метеорология и хидрология Радослава Манярова. В новата сграда са разположени химическата и радиометричната лаборатория. Тя дава възможност не само за осъвременяване на изследванията с подновени уреди и методики, но и за лицензиране на дейността ни по стандарта ISO, уточни Манярова. Ще бъдат изградени системи за ранно предупреждение за природни бедствия в три града, съобщи генералният директор на НИХМ ст.н.с. д-р Константин Цанков. До няколко месеца ще бъде изцяло готова системата в Стара Загора. Другите ще бъдат в Бургас и Пловдив. Има вероятност да бъде изградена и система в Кремиковци. До края на годината ще бъде ясно и дали НИМХ ще стане член на Европейския център за средносрочни прогнози. За целта е нужно решение на Министерския съвет и парламента, обясни Цанков. По думите му през първата година членският внос за България ще бъде около 70 000 евро. Включването на института в евроцентъра ще даде възможност за се правят по-точни и детайлни прогнози за предстоящите 15 дни.




Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |