В новините
 
03.10.2006 06:20   Новината е видяна 4703 пъти
Аида ще открие сезона в Бургаската опера
Операта „Аида“ ще открие новия сезон на Бургаската опера на 4 октомври 2006 г. Операта е със специалното участие на тенора Калуди Калудов и сопраното Елена Баръмова. Диригент ще бъде директорът на Бургаска опера Красимира Костова.

Операта в Бургас ще открие сезона си на 4 октомври с операта „Аида“ от италианския композитор Джузепе Верди. В България премиерата на "Аида" е изнесена за първи път от Оперната дружба през 1914 г. с диригент Тодор Хаджиев и режисьор Драгомир Казаков.

На 4 октомври в Бургаската опера „Аида“ ще бъде дирижирана от директорът на операта Красимира Костова. Калуди Калудов ще влезе в ролята на египетския военачалник Радамес, а Елена Баръмова – в ролята на Аида – етиопската принцеса.

Калуди Калудов е израснал във Варна, откъдето започват първите му певчески изяви. За класическото пеене го открива Веселина Зафирова – тогава преподавател по пеене в Музикалното училище във Варна. През 1978 г. завършва Музикалната академия в София като ученик на доц. Лиляна Жабленска.

Дебютира на Пловдивска сцена в ролята на Алфред от операта на Верди – “Травиата”. От декември същата година е солист на Националната опера – София, на чиято сцена пее в продължение на 12 сезона.

Активната международна кариера на Калуди Калудов започва през 1983 г. с “Реквием” на Верди в Лондон и ролята на Форесто от операта “Атила” на Верди във Виенската Щатсопер. В Миланската скала има договор през 1985 г. и пее в “Сватбени ризи” на Дворжак, а по-късно “Атила” и “Бал с маски” на Верди, “Манон Леско” на Пучини. Пял е в най-големите европейски оперни театри, както и в САЩ, Япония, Южна Корея, Чили, Австралия.

Калуди Калудов има в репертоара си над 60 тенорови партии. През 1992 г. той създава Оперния фестивал “Вива ил канто” в Чешин, Полша, на който е артистичен директор. От 2003 г. е щатен преподавател в Музикалната академия на Катовице, Полша.

Елена Баръмова, която ще влезе в ролята на етиопската принцеса Аида, завършва оперно пеене в Музикалната академия “Панчо Владигеров” в София в класа на Констанца Вачкова и специализира в майсторски клас на Гена Димитрова. През 2004 г. продължава обучението си в Академия “Борис Христов” в Рим, при Мирела Паруто.

Българската оперна певица се утвърждава като изпълнител на драматични сопранови партии – Абигайл, Лейди Макбет и Турандот. Освен тях Елена Баръмова включва в репертоара си Тоска (“Тоска”), Елизабет (“Дон Карлос”), Аида (“Аида”), Леонора (“Трубадур”), Дона Елвира (“Дон Жуан”), Фиордилиджи (“Така правят всички”).

Сред последните участия на българското сопрано са: “Аида” във Варшавската опера; “Набуко” в Националната опера в Прага ; “Набуко” на Международния музикален фестивал “Варненско лято”; “Дон Жуан” на оперен фестивал “Classic Open Air” в Солотурн, Швейцария; “Турандот” в Русенска опера и “Аида” в Бургаска опера.





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |