В новините
 
14.10.2006 08:42   Новината е видяна 4254 пъти
Хиляди българи ще протестират срещу строежите, които убиват природата
Днес в много градове в цялата страна, едновременно хиляди българи ще кажат ДА на България като дестинация за алтернативен, а не масов туризъм и НЕ на строителството, което убива българската природа.


В София протестът, който включва "незаконен строеж" и различни инсталации и места, на които всеки ще може да се информира от специалисти за европейската програма НАТУРА 2000, ще започне в 13.00 часа в градинката на църквата Св. Седмочисленици - между ул. "Граф Игнатиев" и "6-ти Септември" в столицата.

Поводът е поредното престъпване на заповедта на еко-министъра от "инвеститорите" в уникалната местност Иракли. Строящите и шефът на РИОСВ - Бургас, който би трябвало да следи за изпълнението на заповедта на министър Чакъров, наричат подготовката на парцели за строеж - "отстраняване на щетите от наводнението през лятото".

Като в това число влизат отклоняване на естествения ход на река Вая в потенциалната защитена местност, изсичане на държавен горски фонд и изгребване на десетки кубически метри земна маса, което е унищожило обитанията на уникални видове и растения, заявяват негодуващите.

Според европейското законодателство, в случаите, когато НАТУРА 2 000 местата не са защитени преди формалното влизане в сила на правото на Общността, нарушителите са длъжни да ренатурират унищожените местообитания, което е изключително скъпо заради задължителните експертни оценки, както сочи испанския опит, е мнението на протестиращите.

Причината за това, обаче стотици хора от София, Пловдив, Стара Загора, Благоевград, Бургас, Варна и др. да излязат по улиците на градовете си днес вече със сигурност отдавна надхвърли конкретния случай Иракли.

Те са озадачени от плановете, предвиждащи застрояване на повече от символни за страната ни места - като се започне от Камчийски пясъци и Странджа, през продължаващите беззакония в Пирин и се стигне до девствени кътчета като Седемте Рилски езера и Родопите.

Отдавна не става дума за екология, а за нарушение на множество закони и впили се в системата корупционни практики, заявяват негодуващите. Има алтернатива - и тя е качествен еко-съобразен туризъм, а не масов - евтин за ползващите го и скъп за природата ни, за чието устройване е нужно тенденциозно погазване на Конституцията на страната ни, заявяват организаторите на протеста.

На протестите в различните български градове, всеки ще има възможност да се подпише освен в защита на Иракли и на подписката "За да остане природа в България", която е част от едноименната кампания и беше стартирана наскоро от широка коалиция от природозащитни организации.




Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |