В новините
 
20.10.2006 10:15   Новината е видяна 3898 пъти
20 октомври-Световен ден за борба с остеопорозата
Да подобрим храненето и начина си на живот е посланието на кампанията на Световния ден за борба с остеопорозата тази година. Вниманието е насочено към храненето, тъй като правилното хранене с наличие на протеин, калций и витамин D е важно за запазване на костната маса и здравина при хората от всички възрасти, се отбелязва в доклада на Международната фондация по остеопороза във връзка със Световния ден.
От юни тази година в България действа приетата от Министерски съвет Национална програма за ограничаване на остеопорозата 2006-2010 г. Тя е съобразена с последните постановки на Световната здравна организация и Международната фондация по остеопороза и със съвременните постижения в областта на профилактиката и леченето на остеопорозата. Дейностите по програмата са в съответствие с приетия от Европейския парламент през ноември 2003 г. в Брюксел План за действие в областта на остеопорозата.
Стратегическа цел на национална програма е да се ограничи заболяемостта от остеопороза, появата и прогресирането на остеопорозните фрактури и на свързаните с тях инвалидност и смъртност, като и да се подобри качеството на живот на хората с остеопорозни фрактури. Чрез образователни програми ще се повиши информираността на хората за намаляване на риска от остеопороза, за здравословно хранене, за повишаване на двигателната активност и ограничаване на вредните навици. В програмата са заложени профилактични дейности главно в две направления – здравословно хранене и двигателна активност.
Предвижда се в рамките на програмата да се изгради Национална мрежа от центрове по остеопороза, в които ще се извършва вторична и третична профилактика на рисковите групи и лица с фрактури, ще се извършва диагностика, лечение, кинезитерапия и диетолечение на болните от остеопороза и други дейности.
Поради увеличената продължителност на живота и застаряване на населението, разпространението на остеопорозата нараства в световен мащаб. В страните на Европейската общност от остеопороза боледуват 40 млн. души, което е 12% от населението.




Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |