В новините
 
24.10.2006 08:13   Новината е видяна 4375 пъти
Бургаските дупки и гражданското общество
Ямите по пътищата на морския град родиха най-мощната опозиция на общинския кмет

Учените все още спорят какво представляват космическите черни дупки. Зя някои те са умиращи звезди, които всмукват всичко около себе си. Други пък ги смятат за предвестници на избухването на свръхнова звезда.
Но за бургаските улични дупки и последствията от тях всичко е абсолютно ясно. Те са толкова много и толкова големи, че са в състояние да засмучат както автомобилна гума, така и едър рогат добитък. Освен всичко дупките се превърнаха в най-мощната опозиция - по-силна от седесари, десебари и др., която е препъникамък за следващ мандат на червения кмет Йоан Костадинов. Точно дупките в последните няколко месеца предизвикаха такава експлозия от негативни настроения срещу кмета, пред която гражданските протести за боклука на София просто бледнеят. Досега имаше два мощни протеста на автомобили от почти целия частен сектор на Бургас, съпроводени с тотална блокада на града; купища дела срещу общината от граждани, чиито коли са пострадали от дупките; изложба на дупки различен калибър; допитвания до обществеността, превърнали се в тест за нагласите за следващите общински избори. И не на последно място - основана бе гражданска организация срещу дупките, която

пое ролята на единствена опозиция

в града. Е, такова чудо досега в България не се беше случвало - дупки да предизвикат появата на гражданско общество.
След като години наред чака проблемът да се реши, частният бизнес се обедини в Бургаски граждански контрол (БГК), сдружение, в основата на което са няколко транспортни и таксиметрови фирми от региона. За негов лидер пък бе избран собственикът на "Екотакси" Недялко Кирезиев. Но всичко по реда си. Сега да се върнем на дупките.
В Бургас те биват два вида - една, любима на кмета, която общинската власт обгрижва денонощно, и всички останали. Първата се намираше доскоро върху надлез "Владимир Павлов", откъдето минава пътят за Созопол. Надлезът е на изхода на Бургас и за поддръжката му отговаря държавата. Една вечер през пролетта върху асфалта там се появи пукнатина, предвестник на бъдещия кратер. Кметът Костадинов моментално се изстреля на мястото на събитието и свика среднощна пресконференция. В следващите месеци това бе почти единственото място, където репортери знаеха, че със сигурност могат да срещнат кмета. Който иначе от година и половина отмени редовните си брифинги, отричайки ги като овехтяла форма на общуване. За дупката на надлеза обаче бе направен компромис. През вечер кметът свикваше поредната си

пресконференция до ямата -

за да разобличи безхаберието на държавните чиновници, които не искат да закърпят подопечния им надлез. За тази дупка кметът дори написа писмо до транспортния министър с копие до премиера, в което им обясняваше колко важно е дупката да бъде час по-скоро запълнена, защото иначе туристическият сезон е пред провал. Слава Богу, държавата даде пари и тази дупка бе запълнена. С което бе сложен край на денонощните грижи на местната власт. И на пресконференциите на кмета.
Останалите дупки не са толкова интересни за общината. Те са с всякаква форма и дълбочина и са пръснати из целия град. Намират се все върху общински пътища. Толкова са много, че надхвърлят с пъти бройката на служителите в кметството.
Дупките стартират още на входа на Бургас. Пътувалите по магистралата от София, унесени в монотонния и равен асфалт, рискуват да потрошат автомобила си, ако в първите метри при навлизането в града не започнат да шофират като скиор на слалом. Най-много ями обаче има в уличките из различните комплекси на града - там се влиза само с майсторлък. Жанрово и по форма тези дупки са твърде многообразни, поради което споменатото по-горе гражданско сдружение реши да ги класифицира по вид на специална изложба. Решително първото място с най-голям зрителски интерес спечели "двуцевката" - две дупки близнаци върху една от пътните артерии. На второ пък се класира "пещерата"- тя се намира върху малка уличка в комплекс "Изгрев". Името й идва не само от габаритите, но и защото вечер там лампи не светят и всеки шофьор рискува

да бъде погълнат барабар с автомобила си,

ако не я забележи овреме. Понеже наоколо няма жилищни блокове, клетият шофьор може да си откара така до сутринта.
Асфалтирането на бургаските улици е трудоемка задача, с която е нагърбена старозагорската фирма "Трейс". От БГК разказват, че тази фирма има свой собствен тертип на работа. Първоначално напролет разравя пътя, който ще се асфалтира, и го оставя така да си стои седмици наред. После се насочва към разравяне на други пътища. И така цяло лято. След като е прекопал Бургас, към края на лятото "Трейс" започва и да асфалтира. От самата фирма обясниха, че просто извършвали планомерни ремонти, за които се изисква време. БГК обаче обвини кмета Костадинов, че преди две години, в разгара на предизборната кампания за парламент, е подписал договор точно с "Трейс" след неясен търг. БГК рекоха даже, че фирмата била препоръчана по линия на БСП. Градоначалникът пък се оправда, че предпочел нея, защото на въпросния търг друга фирма не се явила. Светлина по въпроса даде доскорошният съратник на кмета, а сега негов враг №1 - футболният бос и общински съветник Ивайло Дражев. Той твърди, че кметът еднолично бил провел конкурса, дори без да информира местния парламент.
И все пак защо по улиците на Бургас има толкова много дупки, след като те постоянно се асфалтират? От БГК вече дадоха отговор и на този въпрос. Наскоро фирма "Трейс" се превърна в тема на едно шоу. Понеже в бургаските кабелни телевизии шоуформатът не е особено добре застъпен, БКГ реши и този проблем. В края на септември лидерът на организацията Недялко Кирезиев демонстрира пред бургазлии

филм, заснет с тайна камера,

който показва как "Трейс" асфалтира. Според изискванията на стандартите асфалтът трябва да се полага на пътя, нагорещен до температура от 130 градуса. На тайния филм работник от фирмата разказва на уж любопитен минувач, на ревера на който е била монтирана микрокамера, че прилагали новаторски нестинарски похват. "Ние с крака проверяваме. Ако е горещ асфалтът, значи е готов да се излива", обяснява труженикът от "Трейс". После активист на БГК измерва със специален термометър горещината на изливания асфалт и установява, че той е с доста по-ниска температура. "При това положение асфалтът не може добре да се положи на пътя и става предразположен към образуване на дупки", разкрива философията на образуване на бургаските улични ями лидерът Кирезиев.
Този филм е вече в прокуратурата. "Трейс" го нарекоха "глупост", тъй като данните от любителски термометър не можели да бъдат меродавни.
След пътищата и дупките ангажиментите на БГК се пренесоха и в останалите злободневни проблеми на Бургас. Една от тях е дейността на градския паяк. Сдружението разкри, че общината не плаща пари на фирмата, която го стопанисва - "АГТ комерс", но същевременно никога не е получавала и стотинка от нея. Събраните глоби отиват директно в касата на фирмата. Активисти на сдружението и двама журналисти неотдавна

решиха да направят експеримент

дали изобщо в "АГТ комерс" имат някаква отчетност. Репортери от голям столичен вестник и от телеграфна агенция нарочно паркираха колите си на забранена улица в центъра на Бургас и изчакаха паяка да ги прибере. Вдигнатите автомобили се транспортират до паркинг в жк "Славейков". Охраната му е поверена на пенсионер. Докараните коли пък се вписват в една вехта книга. Само и единствено там пенсионерът отмята коя кола кога е напуснала. И на двамата репортери под прикритие бе отказано издаването на касова бележка. Единият просто се качи в колата си и напусна паркинга, без да плати. Оказа се, че това по никакъв начин не представлява проблем за пенсионера - той просто отметна колата в овехтялата тетрадка и случаят бе приключен.
БКГ вече навлезе и в пространството на световната мрежа. На адрес www.burgasbezdupki.org е пълно с подобни истории и с анкети за живота в града. Все неща, които липсват в порталите на традиционните опозиционни политически партии.





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |