В новините
 
30.10.2006 07:01   Новината е видяна 3881 пъти
Първанов спечели “историческа победа”
Ударен вот в Турция


Настоящият държавен глава Георги Първанов спечели безапелационно втория тур от президентските избори. Той получи доверието на около 78 % от българските граждани, упражнили правото си на глас. Едва една четвърт от гласувалите пък подкрепиха другия претендент Волен Сидеров. Тази изборна победа е последна за Георги Първанов, защото според конституцията президентът има право само на два мандата. Тя обаче е прецедент в българската политическа история, защото за първи път действащ държавен глава бива избиран за втори мандат. Няма по-добър начин да изразиш позицията си от гласуването, коментира вчера новият стар президент. Избирателната активност беше около 41%. Миналата седмица тя беше 33,5%.

На първия тур от изборите миналата седмица двойката Първанов - Марин беше подкрепена от 1 777 393 души или от 64 % от гласувалите, а за тандема Сидеров -Шопов своя вот дадоха 596 538 души или 21,5 %.

Резултатът беше очакван, нека не прозвучи нескромно. Това е резултат, който показва, че хората оценяват това, което сме направили през първия мандат. Това каза президентът Георги Първанов при влизането си в Международния пресцентър в НДК. Той допълни, че единственото, което го е подразнило в отминалата кампания, е бил тонът на кампанията. На въпрос – какво смята за въвеждането на задължително гласуване, Георги Първанов заяви, че политиците трябва да мотивират избирателите да гласуват, а не това да се прави с други мерки.

Загубих от невероятно несъразмерен съперник, за когото работиха почти всички партии, заяви пък опонентът му Волен Сидеров. Той оцени резултата си като стабилно постижение и добави, че в сравнение с парламентарните избори Атака е удвоила рейтинга си. Сидеров за пореден път се обяви за предсрочни избори и каза, че тройната коалиция е вредна за България.

Докато у нас едва половината от населението отиде до урните, в Турция бе отбелязан ударен вот. По 200 души на час са давали своя глас в секциите, открити в южната ни съседка, съобщи посланикът ни в Анкара Бранимир Младенов. Броят на гласуващите в Турция надвиши 50 хиляди души и изпратените 55 хиляди бюлетини не стигнаха за всички желаещи да упражнят правото си на глас. Наложило се да бъдат прехвърлени бюлетини от една секция в друга. Говорителят на ЦИК Бисер Троянов обясни, че материално-техническата подготовка за изборите в чужбина се осъществява от Външно министерство, откъдето не били предвидили толкова висока избирателна активност. Желаещи да гласуват във Виена пък се наредиха на опашка, докато чакаха секциите да отворят, съобщиха от посолството ни в Австрия. Като цяло там избирателната активност била сходна с тази на първия тур. По-ниска избирателна активност в сравнение с първия тур се регистрира в Австралия и Нова Зеландия, съобщи говорителят на ЦИК Ралица Негенцова. В Сидни са гласували 37 наши сънародници, в Мелбърн – 35.








Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |