В новините
 
30.10.2006 11:33   Новината е видяна 3534 пъти
Бургаски депутат брани правата на пациентите в НЗОК


Хората със здравословни проблеми нямат свой човек в Събранието на представителите на НЗОК. За това алармира депутатът от ДПС Фатме Илияз. Бургаският народен представител постави въпроса пред министъра на здравеопазването Радослав Гайдарски с настояване за повече участие на пациентските организации в представителния орган и работата на Министерството на здравеопазването.
Събранието на представителите на НЗОК е един от четирите органа за управление на здравната каса заедно с директора, управителния и контролния съвет. Той се състои от представители на осигурените, работодателите, общините и държавата. В момента законът за здравното осигуряване дава възможност за участие само на един представител на десетките организации, които защитават правата на пациентите. Практиката показва, че хората със здравословни проблеми дефакто нямат свой застъпник в Събранието.
“Така болните, които най-много се нуждаят от услугите на НЗОК липсват в схемата на договаряне на Националния рамков договор, респективно на договарянето на списъците с лекарства, които се реинбурсират частично или напълно от касата. Гласът на болните липсва и при договарянето на клиничните пътеки, да не говорим за лечението със скъпоструващи медикаменти”, казва в питането си до Гайдарски Фатме Илияз. Тя припомня, че резултат от пободни “пропуски” са зачестилите протести на пациенти.
Депутатът очаква от здравния министър да представи и статистика за
участието на неправителствените пациентски организации в работата на консултативни органи, комисии, работни групи към органите на МЗ и НЗОК, което също е предвидено законово.
Във връзка със стартиралите тази седмица преговори за нов Национален рамков договор 2007, народният представител смята, че трябва да се фиксира горна граница на броя на пациентите, които могат да бъдат обслужвани от един личен лекар.
“Това е една от мерките, които могат да гарантират качественото обслужване на гражданите”, категорична е Фатме Илияз.
8 583 души от Бургаска област са сменили личния си лекар през месец юни 2006 г. Сред най-честите причини за смяна на джипито се посочва затруднен достъп до личния лекар, поради големия брой записани пациенти. Средният брой пациенти на един личен лекар в областта е 1 574. Най-голямата пациентска листа е от 3 363 пациента.





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |