В новините
 
03.11.2006 07:07   Новината е видяна 3866 пъти
ВАС спря строеж на вилно селище в парк Странджа
Петчленен състав на Върховния административен съд отхвърли жалбата на фирма, която строи вилно селище в Природен парк Странджа на брега на Черно море. Фирмата обжалваше заповедта за спиране на строежа, издадена от Регионалната инспекция по околна среда и води в Бургас. Решението на магистратите е от 1 ноември 2006 г. и не подлежи на обжалване.

Още през февруари 2006 г. министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров разпореди строителството на вилното селище в Странджа да бъде спряно, защото комплексът е в природен парк и не е направена оценка на въздействието върху околната среда. Въпреки това строежът край село Варвара продължава и в момента.

Международната природозащитна организация WWF обяви, че решението на съда е стъпка в правилната посока. Предстои обаче петчленен състав на ВАС да се произнесе и по друг казус – за практическото заличаване на защитена местност „Камчийски пясъци” на брега на Черно море.

WWF и още 13 природозащитни организации протестираха недалеч от сградата на съдебната институция в деня, в който петчленен състав разглеждаше случаите „Странджа” и „Камчийски пясъци”.
Природозащитниците внесоха писмо до председателя на ВАС с два липсващи нормативни документа, които съдът не беше използвал до този момент, но които можеше да има предвид в бъдеще. Това бяха Заповедта на Министъра на околната среда и водите за обявяването на Природен парк Странджа през 1995 г., както и Указът за изменение на Закона за защита на природата и др.закони от 1977 г.




Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |