В новините
 
06.11.2006 17:10   Новината е видяна 3649 пъти
България е на 6-то място по образование в Централна и Източна Европа


България се нарежда на 39-то място сред 125 изследвани държави в света и по ниво на образованието по данни на Центъра за икономическо развитие. По отношение на макроикономическата стабилност България е на трето място в страните от Централна и Източна Европа и на 35-то в света.

Държавите от Централна и Източна Европа имат предимство при развитието си в областта на средното и висшето образование, както и на професионалното обучение. Това съобщи Георги Прохарски, съпредседател на Центъра за икономическо развитие (ЦИР), цитиран от сайтът Инвестор.бг. България също има високи показатели в тази сфера.

В началното обучение България се нарежда на 39-то място сред 125 изследвани държави в света и на 6-то място в 12-те страни от региона. В областта на висшето образование страната ни е съответно на 62-ро и 8-мо място. По двата показателя водеща позиция заемат Гърция, на 11-то място в света и Словения – на 26-то.

Като други предимства на региона се отбелязват нивото на готовност на бизнеса и икономиката да приема нови технологии, както и нивото на управление на фирмите. По този показател България е на седмо място в региона, а Словения е на първо място.

Един от най-слабо развитите аспекти в икономиката на Централна и Източна Европа е институционалната рамка за развитието на бизнеса. По този показател България е на 108-мо място. Най-предно място заема Кипър, които се нареждат на 35-то.

Друг слаб показател е нивото на иновативност на бизнеса, като България се нарежда на 87-мо място в света и на 9-то в региона. Оценките са, че регионът има потенциал за развитие. Предимствата са географското разположение, населението и природните ресурси, с които разполага.

Страните от Централна и Източна Европа се намират в средата на глобалния индекс по конкурентоспособност. Първите места се заемат от Северна Америка, Западна Европа, Далечния изток и страните от Северна Африка. На върха сред страните от ЦИЕ по повечето показатели е Словения, а България се намира на средни позиции между Румъния и Македония.






Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |