В новините
 
07.11.2006 11:45   Новината е видяна 3650 пъти
Бургаски депутат настоява за законодателни промени в здравеопазването

Бургаският депутат от ДПС Фатме Илияз призова Министерство на здравеопазването да подкрепи законодателна инициатива, която да ускори включването на пациентските организации в работата на Националната здравноосигурителна каса,съобщиха от кабинета на народния представител.
Искането идва след среща на народния представител с неправителствени структури за защита правата на пациентите.
“Европейската практика, към която ние всички се стремим като ценностна система и стандарт на живот е такава, че когато се вземат важни решения, касаещи обществото се уважава неговото мнение и становище” – подчерта Илияз пред министъра на здравеопазването Радослав Гайдарски. Тя му припомни, че неговото ведомство е задължено да осигурява съдействие на сдруженията за защита правата на пациентите при получаването на информация за проекти и нормативни актове, отнасящи се до правата им. Неправителствените организации имат право да участват в работата на консултативните органи, комисии, работни групи към органите на МЗ.
“Законът за здравното осигуряване предвижда един техен представител да участва и в Общото събрание на НЗОК, но не определя реда за установяване на критерии за представителност на пациентските организации. Това е причината досега те да не участват в работата на касата” - призна министър Гайдарски.
За да заемат полагащото им се място пациентските организации трябва да са юридически лица с нестопанска цел, да са национално представени със структури във всички 28 областни центрове. В Управителните органи на тези сдружения не могат да участват служители в държавни органи, органи на местното самоуправление, администрация, НЗОК, изпълнители на медицинска помощ.
Структурите за защита правата на болните са многобройни, но никоя от тях не покрива изискванията поотделно. Затова 16 пациентски организации вече са се обединили в сдружение, което в следващите седмици ще бъде конструирано като национално представено.
Пред сдруженията на болните и по настояване на депутата Фатме Илияз министърът на здравеопазването се ангажира да внесе в МС искане за промяна в закона, която да осигури максимално бързото включване на пациентите в Общото събрание на НЗОК.




Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |